PETROVIĆ JE PRVA VIOLINA: Proglašeni pobednici trećeg sabora violinista u Pranjanima

V. ILIĆ

23. 08. 2021. u 13:23

ZA Prvu violinu Srbije na trećem Saboru violinista u Pranjanima, po oceni stručnog žirija, proglašen je Stefan Petrović (18) iz Grabovice kod Valjeva.

ПЕТРОВИЋ ЈЕ  ПРВА ВИОЛИНА: Проглашени победници трећег сабора виолиниста у Прањанима

Foto V. Ilić

Pobednik je odlučen u baražu, jer posle regularnog dela takmičenja žiri nije mogao da se opredeli između njega i Manuela Ristića iz istog mesta. Njih dvojica su zato bila "na megdanu" još punih pola sata, nadsviravajući se na saborištu u dolini reke Kamenice. Na kraju, Petroviću je pripala Prva violina, dok je Ristiću dodeljeno priznanje Zlatna violina. Od 14 finalista, nagrađeni su još Igor Pejović iz Prilika kod Ivanjice, i to za najizvornije muziciranje, Ognjen Janjić iz Dubokog kod Kučeva koji je najbolje odsvirao kolo, dok je lepo priznanje za najbolje odsviranu pesmu stiglo u ruke Sare Žižović iz Gornjeg Milanovca.

- Ovo je čudo za mene, ne znam gde sam - jedva je od uzbuđenja pričao Petrović. - Presrećan sam. Bavim se muzikom ceo svoj život, i to je jedino što radim. Volim violinu i svoju devojku Kristinu.

Posle proglašenja pobednika, zasvirali su pobednici na glavnoj sceni, a saboraši su se uhvatili u kolo. Bilo je to najduže, najveselije kolo na Saboru, koji je ove godine oborio sve rekorde posećenosti. Na glavnom saborištu nije igla imala gde da padne, ugostiteljske šatre bile su popunjene do poslednjeg mesta, a glavna pranjanska ulica bila je skoro neprohodna. Organizatori procenjuju da je u petak i subotu bilo skoro 80.000 ljudi u ovoj maloj planinskoj varošici iz koje je prštala violina sa svakog ćoška.

- Ne pamtim nešto ovako i nisam video svojim očima u životu - kaže meštanin Pranjana Miroslav Starčević.

- Niko od nas nije mogao ni sanjati da će naše selo ove četiri žice tako preporoditi. Posebno su me oduševili violinisti - ne samo ovi koji su pobedili već i oni koji su savršeno svirali na pozornici. Pratio sam ih od početka do kraja.

Posle takmičenja nastupio je čuveni virtuoz na violini Branko Ristić sa svojom suprugom Fejt (harmonika). Za sinoć je bio zakazan koncert Ljube Aličića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVAKO DANAS IZGLEDA KAFANA KOD MAČKA: Ovde su snimane nezaboravne scene serije Porodično blago (VIDEO)