BAJAGI „STRUNE OD SVETLA“: Na predstojećem Pozorju našem rok muzičaru biće uručeno priznanje

J. S.

16. 06. 2021. u 19:06

ŽIRI nagrade „Strune od svetla“ koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici odlučio je da priznanje za 2021. dodeli Momčilu Bajagiću Bajagi.

БАЈАГИ „СТРУНЕ ОД СВЕТЛА“: На предстојећем Позорју нашем рок музичару биће уручено признање

Foto V. Danilov

Nagrada, o kojoj su odlučivali Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, će biti uručena u Srpskom narodnom pozorištu tokom 66. Sterijinog pozorja koje će u petak početi predstavom „Gospođa ministarka.“ Autor scenske muzike za ovu predstavu je Momčilo Bajagić.

Priznanje „Strune od svetla“ dodeljuje se šesti put iz fonadacije Saše Radonjića a laureati pored plakete dobijaju i jednu električnu gitaru iz Radonjićeve kolekcije. Dosadašnji dobitnici su: Zvonimir Đukić Đule, Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka (Nenad Marić) i Miloš Zubac. Počasno priznanje je uručeno Slobodanu Tišmi a statueta Svetlo od struna za nove autore Marku Aleksiću (Nemi pesnik) U saopštenju za javnost se još navodi:

Žiri nagrade „Strune od svetla“ i ove godine se lako, brzo i jednoglasno usaglasio kad je reč o laureatu. Estetika i poetika Bajagićevog stihovno - muzičkog stvaralaštva je sugestivna na način koji ne ostavlja ni promil prostora za bilo kakve nedoumice.

- Za njegovo umeće su karakteristične mikro poetske slike izrazite sugestivnosti, koje su realizovane najčešće minimalistički, odnosno na malom prostoru ali virtuoznom tekstopisačkom i kantautorskom tehnikom. Metafore kojima Bajagić žonglira već četiri decenije su od najplemnitijih kovina, zgusnute u stihove koji između sebe ne ostavljaju ni najmanji procep u koji bi se udenula čitalačka ili slušalačka rezerva. - naveo je žiri u svom obrazloženju uz zaključak da je Bajaga zapravo merna jedinica kreativnosti u savremenoj muzici našeg i znatno šireg prostora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju