JEDNA UČITELJICA I JEDAN ĐAK: Sve više praznih područnih škola u Semberiji i Majevici

B.Milošević

14. 05. 2021. u 11:44

IZ GODINE u godinu,školske učionice širom Republike Srpske,sve su praznije,i sve je više praznih klupa u koje nema ko da sedne.

ЈЕДНА УЧИТЕЉИЦА И ЈЕДАН ЂАК: Све више празних подручних школа у Семберији и Мајевици

Privatna arhiva

Dosta je područnih škola, gde učionicu ne mogu da napune ni po četiri,pet kombinovanih odelenja.

U školskoj 2020/21 u Srpskoj je upisano 250 prvačića manje u odnosu na prethodnu godinu, a,čak u 92 područna odelenja osnovnih škola, nije upisan ni jedan prvačić!

Demografi ističu dva osnovna razloga za ovakvu situaciju-smanjen nivo rađanja, i ruralni egzodus,odnosno iseljavanje sa ruralnih područja i koncentracija u nekoliko gradskih centara u RS.

Taj trend je prisutan i u urbanoj Semberiji,a planinska,pasivnija mesta su posebna priča.U Loparskoj opštini,gastarbajterske kuće godinama su zatvorene,pa majevičani u šali kažu,da njihova sela imaju duplo više kupatila nego stanovnika.

U područnoj školi ,,Dositej Obradović,, iz Koraja, u Milinom Selu,jedna učiteljica i jedan đak.Nemanja Marković, učenik trećeg razreda i njegova učiteljica Mira Grujić u praznoj učionici.

-U Mrtvici imamo tri učenika,u Bobetinom brdu i Puškovcu po deset,u Mirosavcima devet, i Koretašima pet učenika-u šest područnih škola, ukupno 38 đaka,nabraja i sabira Zdravko Tošić,direktor Osnovne škole ,,Dositej Obradović,, u Koraju.

Listajući školske letopise,došao sam do zanimljivih podataka,da je škola u Koraju otvorena davne 1882 godine,a da je u školskoj 1967/ 68 godini,osnovnu školu pohađalo 860 đaka,sedam puta više nego danas,kaže Tošić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju