PAKLENI PLAN MUSLIMANA: Bošnjaci bi "Komšića" i u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 05. 2021. u 08:33

NAJAVA političkih stranaka sa sedištem u Sarajevu, da će formirati treći blok na izborima u Srpskoj i da žele svoga kandidata za srpskog člana Predsedništva BiH, nova je podvala bošnjačke politike kako bi pokušali doći do novog "Komšića", ali ovaj put u Srpskoj.

ПАКЛЕНИ ПЛАН МУСЛИМАНА: Бошњаци би Комшића и у Српској

Foto "Novosti"

Cilj sarajevske politike je da bošnjačkim glasovima izaberu podobnog Srbina i tako nasamare srpski narod u RS, kao što je urađeno sa Hrvatima u FBiH gde su im Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića, kažu sagovornici "Novosti".

U SARAJEVSKOM BLOKU I NVO

IZ SDP su poručili da računaju na stranke koje ne dovode u pitanje Ustav, granice i državu BiH, a pored SDP, to su SDA, DF, SBiH, Platforma za progres, Naša stranka, Nezavisni blok, Narod i pravda i Hrvatska stranka, kao i na četiri nevladine organizacije i nekoliko intelektualaca koji su spremni da podrže takav projekat.

Ono što je zanimljivo u inicijativi koja dolazi iz Sarajeva je da je pokretač te priče građanska opcija SDP, a podršku je odmah dobila i od probosanske SDA. Ipak, kako dodaju naši sagovornici, pokušaj SDP, SDA, DF i drugih opcija iz Sarajeva neće proći u RS.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da sarajevske stranke slobodno istaknu kandidata za srpskog člana PBiH.

- Sva politika tih stranaka iz Sarajava je da se Banjaluka ne pita ništa i da Republike Srpske nema - ističe Kovačević.

STAV Nenad Stevandić, Foto "Novosti"

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PBiH, kaže da uvek postoji simbioza sarajevske građanske orijantacije i probosankog bloka kad je u pitanju nastup protiv Srpske.

- Sve sarajevske stranke, bile probosanske ili građanske, staju u istu kolonu kada je u pitanju politički napad na RS. Tu nema razlika. "Projekat Komšić" definitivno se seli u RS. Ali, očekujem da politička svest naših građana bude dovoljno jaka na predstojećim izborima - ističe Stevandić.

CILjAJU 60.000 GLASOVA

NERMIN Nikšić, predsedndik SDP, kaže da je važno da taj politički blok za nastup na izborima u RS bude višenacionalan i da mora imati kandidata za srpskog člana PBiH. Član Predsedništva SDP iz RS Vojin Mijatović, izjavio je da je evidentno da SDP i SDA, uz ostale partije koji podržavaju Ustav i suverenitet BiH, osvajaju oko 60.000 glasova u RS.

Miladin Stanić, šef Kluba SDS u NS RS, kaže da je izbor srpskog člana PBiH pusti san stranaka iz Federacije.

- Srpska ima svoju težinu. Ništa ne znači broj glasova o kojem pričaju iz Sarajeva. Izborna godina dolazi i Bošnjacima treba neka probosanska inicijativa oko koje se pokušavaju okupiti zarad jeftinih političkih poena - smatra Stanić.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže da umesto saradnje i međusobnog razumevanja, iz Sarajeva stižu zapaljivi politički procesi.

- Bošnjačka politička elita je zarobljena frustracijama iz prošlosti i najveći neprijatelj je bilo kakve budućnosti BiH. Ne vidim nikakvih pomaka u toj politici niti novih lidera, koji mogu da razumeju važnost dobrih odnosa tri naroda i dva entiteta kao jedinog kriterijuma za kakvu takvu održivost BiH. Verovatno su to političke priče za jednokratnu upotrebu, jer ne treba zaboraviti da su izbori veoma blizu i da je ovo uvod u političku kampanju za izbore iduće godine - poručuje Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)