"HVALA TI BRATE!" Kusturica u Andrićgradu uručio Peteru Handkeu „Veliku nagradu Ivo Andrić“ (FOTO)

Novosti onlajn

07. 05. 2021. u 18:04

UZ BRATSKE reči – Hvala ti brate, hvala ti brate, hvala ti brate, Emir Kusturica uručio je danas popodne u Andrićgradu austrijskom nobelovcu, velikom srpskom prijatelju, piscu Peteru Handkeu „Veliku nagradu Ivo Andrić“.

ХВАЛА ТИ БРАТЕ! Кустурица у Андрићграду уручио Петеру Хандкеу „Велику награду Иво Андрић“ (ФОТО)

Foto: N. Janković

Pre uručenja nagrade o delu Petera Handkea govorio je profesor Jovan Delić, predsednik žirija ove nagrade.

- Strašni ratovi na Balkanu doneli su i nešto dobro. Prvi put imao sam vremena da do kraja, od reči do reči, iščitam Iva Adrića. I ranije sam dolazio u ove krajeve, uglavnom na more, a ovi užasni događaji, ratovi, pripomogli su da navratim i u unutrašnjost, i tako sam došao i do Višegrada. Veoma sam zahvalan na prilici da upoznam delo Andrića, Selimovića, Crnjanskog, a odavde, iz Višegrada šaljem pozdrave u Francusku velikom srpskom piscu Milovanu Danojliću. Bez obzira na naše razlike, veoma je važno da kultura, muzika, boje, spajaju ljude. Verujem da ljudi ovog regiona treba da nađu nešto što nas spaja, ja jesam star, ali, predlažem da se nađemo negde, da sednemo na neku livadu, da pričamo, da se razumemo – rekao je Handke zahvaljući na nagradi.

(Iskra)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Goran

07.05.2021. 20:14

Hvala gospodine Handke,velika je cast sto ste nas posjetili,jedan nobelovac koji se bori za istinu kao sto ste Vi,nije mogao da precuti mnoge nepravde i zbog toga jos jednom veliko hvala.

Sljiwoo

08.05.2021. 02:41

Veliko priznanje za srpsku kulturu i uopste srpski narod..prisustvo i naklonost jednog od najvecih pisaca epohe..Imati Gospodina Hantkea za prijatelja je civilizacijsko dostignuce..U to ime hvala najvecem ili jednom od najvecih Srba medu zivima..Emiru Kusturici..