DODIK UZVRATIO: SDA je frustrirana nizom problema u Federaciji

Novosti online

21. 04. 2021. u 20:30

LIDER SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su njegove izjave uvek usmerene na očuvanje mira i da niko u Republici Srpskoj ne želi da vodi političke procese koji bi rezultirali nasiljem.

ДОДИК УЗВРАТИО: СДА је фрустрирана низом проблема у Федерацији

Foto: Nezavisne novine

Na pitanje da prokomentariše poziv SDA upućen zemljama članicama Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira da mu uvedu sankcije zbog izjava kojim, kako kažu, "ugrožava Dejtonski mirovni sporazum", Dodik je rekao da je čudno da oni koji prizivaju rat i govore o ratu sada pozivaju na uvođenje sankcija njemu i podsetio da on već ima neke sankcije SAD.

- Mi iz Republike Srpske nikada nećemo inicirati bilo nikakvo nasilje, ali isto tako nismo ni glupi da se prepustimo ratnohuščačkim pozivima Bakira Izetbegovića i drugih koji na pogrdan način nazivaju celi narod i to u kontinuitetu - istakao je Dodik.

Lider SNSD-a je ocenio da je očigledno da je SDA frustrirana nizom stvari i problema koje ima u FBiH, ali to je njihov problem.

- Mislim da treba razgovarati o BiH, o svim pitanjima i mogućnostima. Jedina nemogućnost jeste da bude sukoba u BiH. Ja sam i protiv nezavisne Republike Srpske ako to znači sukob. Za Republiku Srpsku kao samostalnu državu jesam ako ćemo do toga doći političkim procesom, a doći ćemo i to je ono što smeta ovima u Sarajevu koji pokušavaju svoje probleme u kantonima i celoj Federaciji koje se tiču i borbe sa pandemijom i nesposobnosti da nabave respiratore, vakcine... da prebace nama - rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska nije briljantna, ali je pokazala svoju sposobnost da može transparentno da nabavi respiratore, vakcine i svu medicinsku opremu.

- Vakcinisali smo procentualno više ljudi nego u Federaciji, transparentno smo nabavili respiratore i medicinsku opremu. Učinili smo sve što smo mogli da zdravstvenim radnicima omogućimo sve uslove za borbu protiv kovida 19, što nije slučaj u Federaciji i sad najednom "dajte Milorada Dodika". Danas slušam Fahrudina Radončića kako kaže "preživeće Bosna Milorada Dodika", a ja njemu kažem "preživela je Republika Srpska tebe i tvoj "Avaz" u kojem 25 godina bljuješ razne laži protiv Republike Srpske i Srba a kada se sretneš sa mnom kažem da ti je produktivno da me napadaš, ali da ćemo ostati prijatelji". Ko je tu licemeran? Ja sigurno nisam - rekao je Dodik.

Kada je trebalo da pokaže svoju sposobnost u borbi sa pandemijom, kaže Dodik, taj isti Radončić se povukao iz Saveta ministara i njemu rekao da ne želi da bude kriv jer je ovo globalni probllem i da "mi ne možemo ništa da učinimo, a sada najviše napada i pita što ne nabavimo vakcine".

Dodik je naveo da ta "sećijska politika u Sarajevu najviše pogađa Sarajlije i Bošnjake".

Lider SNSD-a je rekao da su sa druge strane pojedinci iz Republike Srpske, poput Mladena Ivanića, koji svojim lažnim performansima pokušavaju da predstave da je priču o mirnom razlazu u BiH, koja nije inicirana iz Republike Srpske, već je došla sa strane, dogovorio Dodik sa Bakirom Izebgovićem.

- Umesto da se o značajnim pitanjima za Republiku Srpsku okupe sve političke strukture u Srpskoj, pa i Mladen Ivanića, on uvek kada dođe do problema na relacija Banjaluka - Sarajevo staje na stranu Sarajeva, kao i Branislav Borenović, Mirko Šarović i njihova cela bolumenta - naglasio je Dodik.

Dodik je upitao da li zaista iko ozbiljan u Republici Srpskoj i BiH može pomisliti da su on i Izetbegović dogovorili bilo šta i još da Bakir Izetbegović zatraži sankcije.

- To govori koliko je Ivanić u pravu i koliko "barata" tom situacijom. Mladen Ivanić sa raznim svetskim hoštaplerima pokušava ovde da pravi neki svoj institut koji bi trebalo da bude u funkciji zapadnih mentora i sa njima razgovara kako da obezbedi novac da bi se taj institut širio. On je taj institut registrovao negde na nivou BiH i sada mu trebaju pare, a da bi ih obezbedio treba da pokaže veće podaništvo. Za njega nema bolje priče nego takvim svetskim hoštaplerima govoriti da sam ja nešto dogovorio sa Bakirom Izetbegovićem i da je to rezultiralo ovim pozivom za uvođenjem sankcija meni. To zaista deluje glupo - istakao je Dodik.

On je naveo da vlast u Republici Srpskoj za razliku od Mladena Ivanića nije poltronska.

- Mi imamo svoju glavu i radimo ono što je u našem interesu, a ne da budemo poltroni kao što je Mladen Ivanić koji hoće u BiH da dovede visokog predstavnika iz Kanade. Tu se mi razlikujemo. Mi mislimo da nama ne treba visoki predstavnik, a Ivanić, Šarović, Borenović misle da treba. To su nepomirljivi stavovi. Oni veruju u BiH, a ja verujem u Republiku Srpsku i zato oni redovno gube izbore i tako će izgubiti i ove 2022. godine - naglasio je Dodik.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)