GRADIVO ISTO ĐACIMA IZ SRPSKE I SRBIJE: Republički pedagoški zavod RS radi na usaglašavanju nastavnog plana i programa

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 03. 2021. u 08:12

UČENICI osnovnih škola Republike Srpske od naredne školske godine učiće iz istih udžbenika kao i njihovi vršnjaci iz Srbije.

ГРАДИВО ИСТО ЂАЦИМА  ИЗ СРПСКЕ И СРБИЈЕ: Републички педагошки завод РС ради на усаглашавању наставног плана и програма

Foto D. Pozderović

Radi se o udžbenicima za šest predmeta poznatih kao "nacionalna grupa predmeta". Tu spadaju istorija, geografija, srpski jezik, poznavanje prirode i društva, muzičko i likovno.

Gradivo u tim udžbenicima biće isto sa obe strane Drine i u toku je proces usaglašavanje planova i programa tih predmeta između institucija Republike Srpske i Republike Srbije.

- Prvi put od naredne školske godine đaci RS i Srbije će učiti iz identičnih udžbenika a biće i identični nastavni planovi i programi - kaže za "Novosti", Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

USKLAĐIVANjE Jedan od udžbenika, Foto Novosti

On pojašnjava da je cilj usaglašavanja istih nastavnih planova i programa i izrada identičnih udžbenika da sve buduće generacije đaka iz Srbije i RS uče o zajedničkoj prošlosti iz istih lekcija.

- Cilj je da učenici Srpske i Srbije uče o događajima koji su se dogodili devedesetih godina na isti način. Mi ne tvrdimo da su to istorijski događaji to će utvrditi istoričari, ali ako mi sada ne upoznamo naše generacije koje dolaze o svim događajima iz devedesetih koji su bitni i za Srbiju i RS teško ćemo to moći za nekoliko decenija, jer tad će biti kasno - ističe Damjanović.

PROMENE U PREDMETIMA

NA terenu je, po rečima Predraga Damjanovića, već urađeno mnogo, i delegacije Srbije i RS svakodnevno rade na realizaciji tog procesa.

- Priručnik za nastavnike u Srbiji koji će učiti decu o događajima u RS je već urađen i poslat. U RS smo već izvršili promene u predmetima od nacionalnog značaja.

Imamo i formirano stručno telo za predmete gde usklađujemo promene u budućem nastavnom planu i programu i usaglašavamo iste sa Srbijom. Očekujem štampanje udžbenika za RS u narednih nekoliko meseci - kaže Damjanović.

Prema njegovim rečima, ubuduće će osnovci RS učiti iz istih udžbenika o Jasenovcu, Prebilovcima, Prvom i Drugom svetskom ratu, srpskim ustancima...

Foto Novosti

Biće obrađene i teme građanskog rata u BiH. Mi već učimo decu u RS o NATO bombardovanju Srbije, ali biće dodate i još mnoge lekcije iz devedesetih godina bitne za Srbiju. S druge strane, deca u Srbiji će učiti o građanskom ratu u BiH. Saznaće kako je nastala Republika Srpska, kao i šta je Dejtonski sporazum i kako funkcioniše postdejtonska Republika Srpska. Uz to biće upoznati i sa najbitnijim istorijskim događajima za Srpsku - nabraja Damjanović.

Krsto Jandrić, član Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje NSRS, kaže da je usklađivanje sadržaja u udžbenicima za osnovce između Srbije i Srpske bilo potrebno uraditi i ranije ali, kako kaže, nikada nije kasno za taj posao.

- Ovo nije političko pitanje. Ono je funkcionalno i racionalno. Mora se sad već razmišljati i o nekim drugim predmetima za koje bi bili isti udžbenici - ističe Jandrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest