SKANDALOZNA PRESUDA SUDA BIH: Bez kazne za zločin nad Srbima u Trnovu

S. M.

04. 03. 2021. u 13:39

СКАНДАЛОЗНА ПРЕСУДА СУДА БИХ: Без казне за злочин над Србима у Трнову

Foto RTRS

EDHEM Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni su jutros prvostepenom presudom Suda BIH po svim tačkama optužnice Tužilaštva BIH za ratne zločine nad Srbima na području opštine Trnovo.

Optuženi Edhem Godinjak nije prisustvovao izricanju presude jer se nalazi u bolnici.

Optužnica ih je teretila da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U optužnici se, između ostalog, navodi da su Edhem Godinjak, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbednosti Trnovo, Medaris Šarić, u svojstvu komandanta Štaba teritorijalne odbrane Trnovo i Mirko Bunoza, u svojstvu komandanta jedinica HV – HOS, svesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog ubijanja civila srpske nacionalnosti u selima na području opština Trnovo, protivpravnog hapšenja i zatvaranja u zatočeničkim objektima formiranim na području Trnova i paljenja njihove imovine, te lišenja života i nečovječnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u zatočeničkim objektima formiranim na području opštine Trnovo.

Prema optužnici koja je podignuta još 2014 godine svi optuženi su bili osumnjičeni da su učestvovali u ratnim zločinima nad Srbima u opštini Trnovo gde je 1992 godine ubijeno 90 osoba srpske nacionalnosti.

Najsuroviji zlocin nad Srbim Trnova pripadnici muslimanskih snaga počinili su u junu 1992. godine kada su mučki ubili 24 srpska civila u selu Ledići -Trnovo. Najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović - 18 meseci.

U zločinačkom pohodu ubijeno je deset članova porodice Vasić, cela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susednog sela Dejčići. Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna. U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su uglavnom masakrirani svi meštani srpske nacionalnosti koji nisu mogli da blagovremeno pobegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspeli da pobegnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)