PARASTOS POGINULIM SRPSKIM BORCIMA: U Brodu obeležavanje 29 godina od agresije Hrvatske vojske na ovu opštinu

S. M.

03. 03. 2021. u 13:15

ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ СРПСКИМ БОРЦИМА: У Броду обележавање 29 година од агресије Хрватске војске на ову општину

Foto: Srna

SLUŽENJE parastosa poginulim srpskim borcima u mesnoj zajednici Brodsko polje jedan u Brodu, počelo je obeležavanje 29 godina od agresije Hrvatske vojske na ovu opštinu.

Predsednik Predsedništva Opštinske boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.


- Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage zajedno sa 108. brigadom Zbora narodne garde (ZNG) zauzele centar grada, izjavio je Srni Vidić. Nakon parastosa, uslediće polaganje vijenaca ispred spomen-obeležja.

Ove godine, zbog epidemioloških ograničenja, ovaj značajan datum se obilježava skromnije, bez većeg okupljanja građana, odnosno u skladu sa preporukama kriznog štaba.
Boračka organizacija obeležava 3. mart kao datum od značaja za opštinu Brod i ovu organizaciju.

Foto: Srna

 

Prema izjavama i dokumentima kojima raspolaže Boračka organizacija Brod, 3. marta 1992. godine u Bosanskom Brodu održan je sastanak predstavnika tri naroda, odnosno političkih vođa stranaka koje su imale odbornike u lokalnoj skupštini. Cilj sastanka bio je da se smire tenzije izazvane sprovođenjem jednostranog referenduma, a tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bosanski Brod Mihajlo Srijemac predložio je rešenje o smirivanju napete situacije.  Po povratku kući, u 16.40 časova sa područja brodskog naselja Mahala, Srijemca su, pucajući iz vatrenog oružja, ranili pripadnici hrvatsko-muslimanske koalicije potpomognute snagama HOS-a iz Slavonskog Broda.


Preživeli svjedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.
Napad na Brod 3. marta bio je samo uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili su devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine kada je general Slavko Lisica osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)