SRPSKA NE ŽELI DA PRIZNA 1. MART! Sarajevo i Federacija Bosne i Hercegovine danas svečano obeležavaju Dan nezavisnosti

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 03. 2021. u 08:12

REPUBLIKA Srpska ne doživljava 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH, jer taj datum podseća srpski narod na početak rata u BiH.

СРПСКА НЕ ЖЕЛИ ДА ПРИЗНА 1. МАРТ! Сарајево и Федерација Босне и Херцеговине данас свечано обележавају Дан независности

Zastave BiH u Sarajevu / Foto S. Mišljenović

Ovaj datum predstavlja nelegitimni referendum u BiH uz protivljenje srpskog naroda, a na Baščaršiji je ubijen Nikola Gardović srpski svat, ranjen sveštenik i zapaljena srpska zastava. Prvi mart te 1992. godine je označio početak rata u BiH, u režiji Alije Izetbegovića i muslimana iz Sarajeva koji nisu želeli mir već rat, poruke su iz Banjaluke, uz napomenu da je 1. mart radni dan kao svaki drugi u RS.

Srpski član i predsedavajući PBiH Milorad Dodik rekao je da 1. mart RS neće slaviti i da to ne može i neće biti praznik u Srpskoj.

- Srpski narod treba da vidi kakav je taj Ustavni sud BiH koji odlučuje o datumima. Oni odlučuju samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka, ništa u interesu i uvažavanju srpskih stavova - rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsednica RS kaže da 1. mart nije praznik u RS, jer dan državnosti ili nezavisnosti neke države treba da bude dan koji okuplja, a ne koji razjedinjuje, dan koji pokreće pozitivne emocije, a ne koji asocira na ubijanje i druge strahote, kao što je to slučaj sa BiH.

- Sve je ovde jasno jer je mesec dana nakon 1. marta 1992. godine izbio građanski rat i tragični sukob naroda u BiH i kakav je to onda uopšte praznik kad je bio okidač za zlo, stradanje i trajno nepoverenje - zaključila je Cvijanovićeva.

Sve dok je nekima važnije da slave rat, a ne mir, u BiH neće biti zakona o praznicima u zajedničkim institucijama, ocenio je zamenik predsedavajućeg DN PBiH, Nikola Špirić.

- Ne znam gde je logika da se insistira na datumu nelegalnog referenduma održanog 29. februara i 1. marta bez volje i učešća jednog naroda. Ne znam da li je problem u krizi identiteta ako neko želi da baštini 25. novembar i ZAVNOBiH, a ujedno govore o hiljadugodišnjoj državnosti, Kotromanićima i Povelji Kulina bana. I od svega toga izaberu da kao dan nezavisnosti slave 1. mart - dan kad je u Sarajevu ubijen Srbin, a ne 21. novembar, dan Dejtonskog sporazuma - zaključio je Špirić.

SALKIĆ PROVOCIRA!

POVODOM 1. marta, Ramiz Salkić, potpredsedik RS iz reda bošnjačkog naroda izjavio je u Banjaluci da taj praznik treba da se obeležava u svakom gradu. Nenad Stevandić, predsednik US, odgovorio je Salkiću da pozivom na obeležavanje datuma kad je ubijen srpski svat na Baščaršiji i počeo rat u BiH, pokazao je svoj "civilizacijski i demokratski nivo".

UBISTVO NIKOLE GARDOVIĆA

PRVOG marta 1992. u Sarajevu je ubijen svat Nikola Gardović, otac mladoženje Milana i svekar neveste Dijane Tambur, a ranjen sveštenik Radenko Miković, dok su ubice, koje vlast u Sarajevu nije ni pokušala da kazni, spalile srpsku zastavu. Protiv ubice Rasima Delalića tek 2006. pokrenut je sudski proces, koji nikada nije okončan jer je taj zločinac ubijen 2008. u Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri