SRPSKU NE PLAŠE INCKOVE PRETNJE: Bonska ovlašćenja nezakonita, niko u RS nema nameru da poštuje njegove predloge

O. MATAVULJ

22. 02. 2021. u 08:00

СРПСКУ НЕ ПЛАШЕ ИНЦКОВЕ ПРЕТЊЕ: Бонска овлашћења незаконита, нико у РС нема намеру да поштује његове предлоге

Narodna skupština RS

VALENTIN Incko, visoki predstavnik u BiH, ponovo je zapretio da će nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u Parlamentu BiH do godišnjice zločina u Srebrenici, 11. jula.

Gostujući na sarajevskoj televiziji Fejs, Incko je istakao da u fioci ima spreman nacrt zakona, te da će ga sigurno poslati u parlament.

- Imaju poslednju šansu da to prihvate. Ako Zakon ne usvoje, reagovaću - istakao je Incko.

Slične pretnje uputio je i rukovodstvu Narodne skupštine RS, Nedeljku Čubriloviću i Sonji Karadžić, ukoliko ne oduzmu odlikovanja "ratnim zločincima". NJima je, kaže, rok dao do maja, do sednice Saveta bezbednosti UN.

Dodao je i da još ne pakuje kofere i da do daljeg ostaje u BiH, i naglasio da je "ukidanje OHR daleki san".

Inckove izjave izazvale su oštre reakcije iz Srpske. Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da je Inckova namera da nameće bilo kakav zakon, neprihvatljiva.

- Visoki predstavnik nema ovlašćenja da predlaže, niti da nameće bilo kakve zakone. To je jasan i nedvosmislen stav političkih predstavnika iz Republike Srpske. Tako nešto niko u Republici Srpskoj neće poštovati - rekao je Kovačević.

On ističe da je funkcija visokog predstavnika u BiH jasno definisana Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odnosi se na sprovođenje civilnog aspekta mirovnog sporazuma, te međusobne saradnje između Srpske i Federacije BiH.

- Bonska ovlašćenja, na koje se Incko poziva, nezakonita su i nemaju nikakvog osnova u međunarodnom pravu, niti bilo ko u Srpskoj ima nameru da ih poštuje - istakao je Kovačević.

Nenad Stevandić, poslanik Ujedinjene Srpske u Parlamentu BiH, navodi da Incko želi da stvori dodatne napetosti među narodima u BiH.

- Očigledno mu je to namera, jer je o toj temi pet godina ćutao. Želi da se selekcija naplaćuje, a faktura će biti izazivanje tenzija i pogoršanje međunacionalnih odnosa u BiH. Pitanje je s kim se Incko to dogovorio, ali je očigledno da iza sebe želi da ostavi napetosti - smatra Stevandić.

NIJE DOBRO

MILADIN Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS, smatra da za srpski narod ne bi bilo dobro da se takav zakon usvoji, a pogotovo da ga neko nametne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)