FIĆA GAZI 45. GODINU: Sjajna scena u Gornjoj Trnovi, legenda jugoslovenskih puteva našao mir pored prastare magaze (FOTO)

B. Milošević

17. 02. 2021. u 14:30

RODNO mesto Filipa Višnjića, Gornja Trnova, smeštena na predivnim majevičkim brežuljcima, idealno je mesto za razvoj turizma.

ФИЋА ГАЗИ 45. ГОДИНУ: Сјајна сцена у Горњој Трнови, легенда југословенских путева нашао мир поред прастаре магазе (ФОТО)

Foto: B. Milošević

Opština Ugljevik planira da izgradi etno selo kod Doma kulture i spomen obeležja slepom guslaru, gde bi posetioci uživali u zdravoj hrani i čistom, planinskom vazduhu na "majevičkom Zlatiboru".

Foto: B. Milošević

Posetioci, uglavnom za obeležavanje Višnjićevih dana, oduševljeni su lepo uređenim novim, savremenim kućama, ali i malim, od kamena sazidanim kućercima, okrečenim u belo, koji bude nostalgiju na neka prohujala vremena, kada su u njima srećno živele višečlane porodice...

Jedna takva slika je i u dvorištu Milivoja Jakovljevića (61) gde se prepliću staro i novo - prastara drvena magaza, fićo i satelitska antena na krovu!

- Magazu smo preneli 1975. godine sa starog ognjišta kada smo se doselili u Trnovu, a koliko znam, i na starom mestu je služila dve, tri generacije, kaže Milivoje. Dosta mlađi, ali sa zavidnih 45 godina starosti, ispred magaze parkiran, gotovo zaboravljeni auto "zastava 750" popularni fićo.

Milivoje ponosno tvrdi, da fićo "kreše" od prve, i da ga, za sve ove godine nikada nije izdao na drumu.

- Niko ne zna koliko je za proteklih 45 godina prešao kilometara, tutnjeći jugoslovenskim drumovima, a uz malo pažnje i održavanja, fićo će kod nas dočekati duboku starost. Verujem, da će pored ostalih turističkih sadržaja, mnogi posetioci, posebno oni mlađi koji se i ne sećaju fiće, poželeti da provozaju ovu "ljutu mašinu" kaže Milivoje...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)