INSPEKTORI ,,ČEŠLJAJU" KAFANE: Kazne zbog neprijavljivanja radnika i stvarnog prometa

R.S.

04. 02. 2021. u 13:52

INSPEKTORI Poreske uprave RS od juče sprovode akciju pojačane kontrole poreskih obveznika na 11 lokacija na području Banjaluke i Prijedor, sa akcentom na kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrolu prijavljivanja radnika.

ИНСПЕКТОРИ ,,ЧЕШЉАЈУ КАФАНЕ: Казне због непријављивања радника и стварног промета

Foto: R.S.

Prilikom provođenja kontrole evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase kod poreskih obveznika je vršen popis svih artikala, odnosno upoređivanje stvarnog stanja sa evidentiranim knjigovodstvenim stanjem.

U toku akcije kontrolisani su „Mala Stanica“, „Mac Tire Pub“, „Kod Brke“, „Bizarre“, „Jova Bar“, „Kafe bar 5“, „Bona Fides“, „Milky Onassis“, „Plan B“, „Alegro“ sa područja Banjaluke i „Voulez Vous“ iz Prijedora.

Kod deset kontrolisanih obveznika su utvrđene nepravilnosti, za koje je izdato 13 prekršajnih naloga, na ukupan iznos od 51.500 KM, a neki su kažnjeni po dva osnova.

Prilikom kontrole prijavljivanja radnika kod tri poreska obveznika, i to „Mala Stanica“, „Kafe bar 5“ i „Bona Fides“ zatečeni su neprijavljeni radnici te su izdati prekršajni nalozi u iznosu od po 3.000 KM za svakog od navedenih samostalnih preduzetnika.

Neevidentiranje ukupnog prometa putem fiskalne kase je utvrđeno kod devet poreskih obveznika, i to kod već pomenutih „Mala Stanica“, „Kafe bar 5“, „Bona Fides“, te „Mac Tire Pub“, „Kod Brke“, „Bizarre“ doo, „Jova Bar“, „Plan B“ i „Alegro“.

- Za utvrđene prekršaje poreski obveznici su novčano kažnjeni u ukupnom iznosu od 42.000 KM, te im je izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 30 dana, a koje će se izvršiti ukoliko poreski obveznici u roku 72 sata ne dostave Poreskoj upravi RS dokaz o uplati novčane kazne - poručili su iz PU RS.

Kod poreskog obveznika „Voulez Vous“ Prijedor utvrđeno je da je obveznik onemogućio prenos podataka iz fiskalne kase ka serveru Poreske uprave RS, te su sankcionisani novčanom kaznom.

- Ove posebne kontrole vrše se na osnovu prijava i informacija prikupljenih sa terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava RS, te sprovedenih analizarizika, a prema kojima se došlo do određenih indicija da pojedini poreski obveznici u Republici Srpskoj ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi RS, te da ne prijavljuju radnike - istakli su u PU RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista