MEDICINARIMA 2.000 DOZA "SPUTNJIKA V": Iz Ruske Federacije konačno stigla u Republiku Srpsku vredna pošiljka za imunizaciju

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 02. 2021. u 06:08

PRVA količina, od 2.000 doza ruskih vakcina "sputnjik V" za Republiku Srpsku stigla je u nedelju kasno uveče iz Rusije na aerodrom u Sarajevu.

МЕДИЦИНАРИМА 2.000 ДОЗА СПУТЊИКА V: Из Руске Федерације коначно стигла у Републику Српску вредна пошиљка за имунизацију

Foto Tanjug

Vakcine su dopremljene avionom iz Moskve na aerodrom u Sarajevu i nakon što se odradi sva potrebna procedura, vredna pošiljka biće transportovana za Banjaluku. Plan je da prvom količinom cepiva najpre bude vakcinisano 1.000 osoba, pre svih, medicinskih radnika.

U planu je da prvi vakcine prime medicinari iz kovid - ambulanti u RS. Ove vakcine su inače deo dogovora RS i Rusije iz avgusta prošle godine, kada je Vlada Srpske rezervisala 1,2 miliona doza "sputnjika V".

ISPORUKA Stigla ruska cepiva

Foto Tanjug

 

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, kaže da je u planu da u prvoj polovini februara stigne još oko 200.000 doza vakcina iz Rusije za oko 100.000 osoba u RS, jer svako treba da primi po dve doze, a u martu je predviđeno još toliko.

- Sada je stigao kontingent od 2.000 doza vakcina. Iz Rusije očekujemo dodatnih još 200.000 doza vakcina u martu - pojašnjeava Šeranić.

Veliki posao oko realizacije dogovora isporuke vakcina na relaciji Rusija-Srpska uradilo je Predstavništvo RS u Moskvi.

- Sad je najbitnije da je vakcina "sputnjik V" stigla. Mnogi u svetu još čekaju vakcine, a Srpska ih je već dobila i nastaviće da stižu. Imamo okvirni dogovor sa Rusijom za 1,2 miliona vakcina. Nakon početka rada fabrika u Indiji i Južnoj Koreji, koje prave "sputnjik V" očekujem i stabilizaciju isporuka - pojašnjava Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi.

PLAN Duško Perović

Foto Glassrpske

Prema njegovim rečima sada je najbitnije da Republika Srpska ima i završen posao oko dokumentacije za vakcine sa Rusijom, a što je bio rovovski posao.

- Na dokumentaciji smo radili dva meseca, dan i noć. Sada RS ima završenu priču oko dokumentacije i nema briga. Kod posla oko papirologije sa Rusijom pomogla nam je i Srbija. Sad kad imamo svu papirologiju završenu i usaglašenu sa Rusima, prilikom nabavke vakcine "sputnjik V" naše je samo da pošaljemo zahtev o količini i ona stiže u Srpsku. Nema više izrade papirologije - pojašnjava Perović.

I DALjE STOP ZA MUZIČARE!

MINISTAR Alen Šeranić rekao je da je Republički štab za vanredne situacije razmatrao situaciju u vezi sa radom muzičara u ugostiteljskim objektima u Srpskoj, ali da je ocenjeno da epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona nije toliko povoljna da bi se trenutno dozvolila takva vrsta delatnosti.

On kaže da pošto se radi o manjoj količini vakcina ona je dopremljena avionom iz Moskve u Sarajevo.

- Ubuduće vakcina "sputnjik V" u RS će stizati specijalnim kamionima sa kontejnerima i hladnjačama direktno u Banjaluku - poručio je Perović.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, izjavio je da će biti omogućeno da oni koji su dobili prvu dozu nakon 21 dan dobiju drugu.

- Praksa je i da se prvo šalje manji kontingent jer je potrebno uraditi kontrolu serije. Određene količine ići će ka Agenciji za lekove BiH, kako bi se moglo dalje planirati i raditi. To je ustaljena procedura - pojasnio je Zeljković.

Republički štab za vanredne situacije na sednici održanoj juče dao je saglasnost za 15 miliona KM za nabavku 200.000 vakcina iz Rusije, kao i saglasnost za milion maraka za nabavku hladnog lanca.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju