SARAJEVO VREĐA SRPSKE ŽRTVE: Izgradnju spomen-kompleksa na Vracama podržali svi u RS, ali smeta federaciji

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 01. 2021. u 19:28

IZA ideje o izgradnji spomen-kompleksa na Vracama stala su brojna udruženja iz Republike Srpske nastala posle odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i institucije RS i grad Istočno Sarajevo, ali je ozbiljno zasmetalo federalnim vlastima.

САРАЈЕВО ВРЕЂА СРПСКЕ ЖРТВЕ: Изградњу спомен-комплекса на Врацама подржали сви у РС, али смета федерацији

Foto Vikipedija

Kompleks od tri spomenika ima za cilj da pokaže koliko je bilo stradanje Srba u proteklom ratu u Sarajevu ali i da podseti na veliko stradanje Srba i Jevreja i Drugom svetskom ratu u Sarajevu. Jedan od tri spomenika biće posvećen i svim nazivima 152 ulice u gradu na Miljacki, koji su promenjeni, jer su bili srpski.

Đorđe Radanović, Foto D. Pozderović

- Čim se pojavila informacija da se na Vracama gradi spomen-kompleks srpskim žrtvama, federalno i muslimansko Sarajevo je počelo da "vrišti" i da vređa Srbe - kaže za Novosti Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, a koji su i nosioci ideje izgradnje spomenika.

- Zasad postoji razmišljanje da jedan od spomenika bude "ubijeni beli golub" ili "ubijena mala srna". Ali videćemo još koji će predlozi doći u narednih mesec dana.

ENGLESKI

SPOMENIK će biti ispisan i na srpskom i na engleskom jeziku kako bi što više ljudi moglo da shvati šta se zaista u prošlom veku dešavalo sa Srbima u Sarajevu, a koje su domaći i svetski mediji i političari satanizovali i obeležili kao zločince, nikad kao žrtve.

On ističe da su Srbi kao nacija ocrnjeni jer su "terorisali i snajperisali" civile u Sarajevu, a niko do sada se nije potrudio da prezentuje šta su muslimani radili u "multietničkom" Sarajevu nad Srbima.

- Iznećemo istinu na videlo i stranoj i domaćoj javnosti. Svi koji budu hteli moći će na jednom mestu videti da je u Sarajevu u proteklom ratu ubijeno nekoliko hiljada Srba.

Spomenik pravimo na Vracama na teritoriji RS i grada Istočno Sarajevo. Iz federalnog Sarajeva već stižu danima uvrede, ali ne vidim u čemu je problem jer se spomenik gradi na teritoriji Srpske - kaže Radanović.

LOKACIJA Mesto budućeg memorijala, Foto Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu