SARAJEVO VREĐA SRPSKE ŽRTVE: Izgradnju spomen-kompleksa na Vracama podržali svi u RS, ali smeta federaciji

S. MIŠLJENOVIĆ

28. 01. 2021. u 19:28

IZA ideje o izgradnji spomen-kompleksa na Vracama stala su brojna udruženja iz Republike Srpske nastala posle odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i institucije RS i grad Istočno Sarajevo, ali je ozbiljno zasmetalo federalnim vlastima.

САРАЈЕВО ВРЕЂА СРПСКЕ ЖРТВЕ: Изградњу спомен-комплекса на Врацама подржали сви у РС, али смета федерацији

Foto Vikipedija

Kompleks od tri spomenika ima za cilj da pokaže koliko je bilo stradanje Srba u proteklom ratu u Sarajevu ali i da podseti na veliko stradanje Srba i Jevreja i Drugom svetskom ratu u Sarajevu. Jedan od tri spomenika biće posvećen i svim nazivima 152 ulice u gradu na Miljacki, koji su promenjeni, jer su bili srpski.

Đorđe Radanović, Foto D. Pozderović

- Čim se pojavila informacija da se na Vracama gradi spomen-kompleks srpskim žrtvama, federalno i muslimansko Sarajevo je počelo da "vrišti" i da vređa Srbe - kaže za Novosti Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, a koji su i nosioci ideje izgradnje spomenika.

- Zasad postoji razmišljanje da jedan od spomenika bude "ubijeni beli golub" ili "ubijena mala srna". Ali videćemo još koji će predlozi doći u narednih mesec dana.

ENGLESKI

SPOMENIK će biti ispisan i na srpskom i na engleskom jeziku kako bi što više ljudi moglo da shvati šta se zaista u prošlom veku dešavalo sa Srbima u Sarajevu, a koje su domaći i svetski mediji i političari satanizovali i obeležili kao zločince, nikad kao žrtve.

On ističe da su Srbi kao nacija ocrnjeni jer su "terorisali i snajperisali" civile u Sarajevu, a niko do sada se nije potrudio da prezentuje šta su muslimani radili u "multietničkom" Sarajevu nad Srbima.

- Iznećemo istinu na videlo i stranoj i domaćoj javnosti. Svi koji budu hteli moći će na jednom mestu videti da je u Sarajevu u proteklom ratu ubijeno nekoliko hiljada Srba.

Spomenik pravimo na Vracama na teritoriji RS i grada Istočno Sarajevo. Iz federalnog Sarajeva već stižu danima uvrede, ali ne vidim u čemu je problem jer se spomenik gradi na teritoriji Srpske - kaže Radanović.

LOKACIJA Mesto budućeg memorijala, Foto Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Bara

29.01.2021. 18:16

Jedan spomenik mora biti Krst,a u podnoziju kip male Srpske Devojcice od 12godina,koju su Bosnjaci silovali i raakomadali i bacili u crnoj kesi

Sara

29.01.2021. 19:20

Kako se neće Muslimani buniti kad su krivi za početak rata u Bosni,iako oni kao i Hrvati krive Srbe za početak rata tamo,tako i Muslimani ovde ,pa zna se da su prve srpske žrtve bili stari svat i ne sećam ko još u svatovima...i pored toga kako neće biti protiv spomenika,a drago mi je što će se podići palim srpskim žrvama,i na tom mestu gde će biti to je baš lepo Vilsnovo šetalište i u blizini je moja ex srednja Ekonomska škola ,lep deo Sarajeva,u blizini se nalazi i Pravoslavna crkva itd,eto niko ne spominje da su 92 Muslimani na tu istu školu stavili snajperiste,moji mnogi drugari nisu ni znali šta je to pa sam im objašnjavala jel sam došla u Sarajevo sa jednog drugog ratišta,iz drugog dela bivše Juge.