ALIJINI GENERALI U PANICI: Pometnja u stranci Demokratske akcije nakon nedavne presude Sakibu Mahmuljinu

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 01. 2021. u 08:12

PREDSEDNIK SDA, Bakir Izetbegović, pod velikim je pritiskom članstva i saradnika, koji od njega traže da se "iskontrolišu" sudski procesi protiv bivših generala tzv. Armije BiH kojima se sudi za ratne zločine.

АЛИЈИНИ ГЕНЕРАЛИ У ПАНИЦИ: Пометња у странци Демократске акције након недавне пресуде Сакибу Махмуљину

Foto AVAZ

Nakon osuđujuće presude od 10 godina robije Sakibu Mahmuljinu za zločine nad Srbima, u velikoj panici su Ramiz Dreković, komandant Četvrtog korpusa tzv. Armije BiH i Atif Dudaković, komandant Petog korpusa, kojima se sudi pred Sudom BiH za ratne zločine nad Srbima, tvrde izvori "Novosti" iz diplomatskih krugova u Sarajevu.

- Članstvo SDA je pritislo Izetbegovića da na sve strane otpočne ofanzivu prema srpskom narodu i Republici Srpskoj kako bi skrenuo pažnju da Alijinim ratnim generalima sleduju višegodišnje kazne za ratne zločine. Bakir je u velikom problemu jer sve više članova SDA mu okreće leđa - kažu naši izvori.

PRITISAK Bakir Izetbegović

Foto SDA

Pored muslimanskih generala koji su u sudnicama, Bakir i SDA imaju veliki problem sa aferama u koje su umešani njegovi najodaniji stranački saradnici.

- Fadil Novalić, premijer FBiH je na optuženičkoj klupi zbog afere "Respiratori". Osmanu Mehmedagiću Osmici direktoru OBA BiH sude po više osnova. Asim Sarajlić, jedan od najbližih Bakirovih saradnika u SDA je dokumentovan kako kupuje glasove - navode sagovornici našeg lista i kažu da Izetbegović pokušava poslednjim napadima na Srbe da skrene pažnju od mnogobrojnih sudskih procesa koji će značajno izmeniti sliku o ratnim dešavanjima u BiH, ali i naneti veliki udarac SDA.

Otkuda toliko zločinaca

NE optužujem ceo srpski narod za počinjenje zločine i genocid,. Za zločine su uvek krivi pojedinci, ali se Srbi moraju zapitati- otkuda toliki broj zločinački orjentisanih pojedinaca među njima.  Krajnje je vreme da se srpski narod suoči sa istinom- objavio je lider SDA na svom fejsbuk nalogu.

Dževad Galijašević, politički analitičar, kaže da je osuđujuća presuda Mahmuljinu srušila matricu da su Bošnjaci jedine žrtve rata u BiH. On ističe da je to potpuno nova situacija u BiH, jer se sada Srbi prvi put mogu pozivati na zvanične presude komandantima tzv. Armije BiH za ratne zločine nad Srbima, i to one najmonstruoznije.

- Ceo komandni vrh tzv. Armije BiH nalazi se na optuženičkoj klupi pred Sudom BiH i to za ratne zločine nad Srbima. Kada se tome doda i da general tzv. Armije BiH, Rasim Delić, već ima osuđujuću presudu u Hagu, očigledno je da će oni uskoro dobiti drakonske kazne za ratne zločine. Ovo je pre nekoliko godina bilo nemoguće očekivati, ali ipak, istina o stotinama ratnih zločina bošnjačke vojske nije mogla biti sakrivena. Istina, ipak, na kraju pobeđuje - kaže Galijašević.

On tvrdi da se presudom Mahmuljinu i procesima Drekoviću i Dudakoviću ruši i ratno nasleđe Alije Izetbegovića.

- SDA kao političko nasleđe Alije je veoma uzdrman, a ideologija radikalnog islama koju je zagovarao dobija i zvanične presude za ratne zločine nad Srbima, odnosno za odsecanje glava srpskim zarobljenicima - ističe Galijašević.

Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u PBiH, kaže da SDA jeste pred raspadom i Izetbegović u takvoj situaciji poteže jedino što zna, a to je da napadne Srbe.
- Kad nešto loše krene Bakiru i SDA, oni znaju da je jedino rešenje da udare po Srbima - kaže Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti