STRANKAMA IZ BUDŽETA 282 MILIONA KM: Centralna izborna komisija BiH završila izveštaj o finansiranju političkih partija

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 01. 2021. u 07:25

U PERIODU od 2004. do 2018. godine iz budžeta svih nivoa vlasti političkim partijama u BiH je isplaćeno 281,9 miliona KM.

СТРАНКАМА ИЗ БУЏЕТА 282 МИЛИОНА КМ: Централна изборна комисија БиХ завршила извештај о финансирању политичких партија

Foto Novosti

Prosečno, na godišnjem nivou, partije u BiH dobiju oko 20 miliona budžetskog novca. Kada se na cifru od 282 miliona doda i izdatak za 2019. i 2020. godinu, a koje još nisu obrađene od strane CIK, dođe se do brojke od oko 320 miliona KM budžetskih sredstava koje se daju partijama.

Izveštaj CIK BiH o finansijskom poslovanju partija u BiH za 2018. godinu biće i na dnevnom redu Parlamenta BiH. Dok su mnogim političarima puna usta kako oni rade u korist naroda, a ne zbog novca, nijedna stranka u BiH se nije odrekla budžetskih sredstava već ih dapače rado uzimaju.

REKORDER SDA

PREMA podacima CIK BiH najviše novca iz budžeta u 2018. godini dobila je SDA čak 3,5 miliona maraka. Zatim sledi SNSD sa oko dva miliona, SDS je dobio 1,8 miliona KM, PDP 700.000, HDZ BiH 1,8 miliona KM, a SDP oko 1,6 miliona KM...

Kada se gleda zvanična struktura prihoda stranaka, jasno stoji da novac iz budžeta predstavlja više od 70 odsto ukupnih prihoda svih stranaka. Drugim rečima stranke postoje jer imaju prihode iz budžeta, članarine i donacije, kažu sagovornici "Novosti".

UPOZORENjE Velizar Antić, Foto BN TV

Naši sagovornici ističu da je brojka koja je do sada otišla prema partijama u BiH sigurno veća od milijardu maraka, jer ne treba zaboraviti javna preduzeća i institucije koje su godinama u rukama stranaka i iz kojih se izvlače milioni maraka.

KOMŠIĆ SAMO U BUDžET GLEDA

KADA se govori o strankama kojima su budžetska sredstva najveći izvor zarade, tu su rekorderi iz Demokratske fronte na čijem čelu je Željko Komšić, hrvatski član PBiH. Naime, DF je prijavio ukupni prihod za 2018. od 1,16 miliona KM, a iz budžeta su dobili 1,11 miliona KM budžetskih prihoda

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da nije problem finansiranje partija iz budžeta, već upravo raznorazni drugi načini finansiranja.

- Ti nedozvoljeni izvori finansiranja dolaze iz raznih centara moći i lobi grupa koji kasnije imaju uticaj na donošenje odluka političkih partija u njihovu korist, a ne u korist građana. Takođe, problem je što se veliki broj, pre svega javnih preduzeća, koristi za finansiranje političkih partija. Tako se indirektno koriste resursi javnih preduzeća za ostvarivanje koristi, pre svega, vladajućih političkih partija. Taj deo finansiranja je veliki problem, dok ono regularno koje dolazi iz budžeta nije - pojašnjava Antić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorka "Transparensi Internešnela", kaže da se budžetska sredstva za stranke prate kako se troše, ali problem nastaje kod prikazivanja ostalih prihoda stranaka i njihovih troškova.

- Stranke su zaštićene kod revizija, jer mogu da posluju u gotovini i ne prijavljuju sve izvore prihoda. Političari u BiH ne žele da se uvodi veća transparentnost u kontroli sredstava koje dobijaju stranke, pa se zbog toga i kasni par godina sa finansijskom revizijom rada partija - pojašnjava Korajlićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)