MAKSIMOVIĆ ZNA I UME: Odlikovanje direktoru bijeljinske bolnice

V. Mitrić

06. 01. 2021. u 16:41

PROFESOR dr Zlatko Maksimović, jedan je od dobitnika visokog odličja „Kapetan Miša Anastasijević“, koje nosi ime po najvećem srpskog zadužbinaru svih vremena, rekao nam je Vlada Markanović, direkror Media iventa, koji sa Univerzitetom u Novom Sadu, Univerzitetom u Istočnom Sarajevu i Privrednom komorom RS, vodi godinama već akciju „Put ka vrhu“, gde se proglašavaju najuspešniji u prethodnoj godini.

МАКСИМОВИЋ ЗНА И УМЕ: Одликовање директору бијељинске болнице

Foto: V. Mitrić

Profesor Maksimović je, kako kaže Markanović, „živi, autentični, sjajni primer borca protiv korona virusa sa prve linije odbrane, ali i ličnost koja je tako udesila rad ustanove da ne trpe ni drugi bolesnici, što nije ni lako ni jednostavno“.

Maksimović  je rukovođenje bijeljinskom bolnicom preuzeo 15. jula prošle godine kada je stanje u Bijeljini bilo najteže od početka epidemije. Naime, u to vreme došlo je do zaražavanja većeg broja zdarvstvenih radnika,  tako da je Bijeljina, u jeku epidemije,  ostala bez ijednog epidemiologa i mikrobiologa, zbog čega je stao i rad RT-PCR laboratorije.  Bijeljina je tih dana bila prva i po broju zaraženih u celoj Republici Srpskoj. Po stupanju na dužnost v.d. direktora JZU „Sveti Vračevi“ u Bijeljini,  prof. Maksimović odmah preuzima ključne korake  - u roku od dva dana angažuje, vrsnog epidemiologa iz Banjaluke, profesorku Biljanu Mijović, koja je doktorirala upravo na intrahospitalnim infekcijama. Ona je i danas angažovana ugovorom o delu u ovoj zdravstvenoj ustanovi i uz njeno znanje i iskustvo se, u uslovima pandemije, osećamo mnogo sigurnije.U vrlo kratkom vremenskom roku profesor Maksimović, angažuje molekularnog biologa sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, stručnjaka za RT-PCR,  koji pokreće rad laboratorije u Bijeljini. 

- Koliko nam je pomogao profesor  Tanić najbolje govori podatak da se na rezultate PCR testiranja na koje se ranije čekalo i do 4 dana,  danas stiže za 1 dan (24 sata). Profesor Tanić, kao profesionalac koji je uveo RT-PCR u Srbiju pre 20 godina, edukovao je i dva mikrobiologa iz bijeljinske bolnice za samostalan rad. PCR laboratorija pokriva 11 opština( Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Pelagićevo, Donji Žabari, Zvornik, Vlasenica, Milići, Han Pijesak, Šekovići, Srebrenica) i svojim radom ona služi danas za primjer drugima - kažu u bolnici.

Prethodno rukovodstvo bolnice nabavilo je dosta opreme. Po stupanju na dužnost rukovođenja Bolnicom „Sveti Vračevi“ profesor dr Zlatka Maksimovića najpre su izmirena sva prethodna dugovanja u vezi nabavke opreme, a potom kroz donacije nabavljena je  dodatna količina respiratora i bolničkih krveta  za opremanje nove kovid bolnice, kao i druga oprema...

- Ono na šta smo ponosni jeste otvaranje nove Kovid bolnice u rekordnom roku od sredstava iz Kompenzacionog fonda Vlade RS. To je ujedno i prva bolnica u Republici Srpskoj koja je otvorena iz sredstava Kompenzacionog fonda. Sredstva su uplaćena sredinom avgusta, a mi smo već 24. oktobra otvorili novu kovid bolnicu u potpuno adaptiranoj zgradi stare ginekologije /ta zgrada je inače sagrađena 1931 god/ . To je druga Kovid bolnica u okviru JZU Bolnice u Bijeljini, koja kao i prethodna  (adaptirana u martu mjesecu u zgradi stare pulmologije) ima kapacitet od 40 do 50 bolesnika, zavisno od težine kliničke slike. Prednost nove Kovid bolnice, koja zauzima prostor od 1100 kvadratnih metara,  jeste što ona ima odličnu podstanicu za gasove koja može da primi 3 do 4 hiljade litara kiseonika. Nova Kovid bolnica ima mnogo bolje uslove za smještaj bolesnika, uključujući i savremene bolničke krevete koji su donacija humanitarnih organizacija iz Švajcarske. Pokazalo se da je Kovid 2 otvoren baš u vrijeme kada je trebalo, jer se sa dolaskom jesenjih dana  povećao broj teških bolesnika koji su zahtijevali intenzivnu zdravstvenu njegu. I sada su tamo najteži pacijenti - rekao je  direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ profesor dr Zlatko Maksimović.

Foto: V. Mitrić

Uporedo sa otvaranjem Kovid 2, osposobljena je još jedna kovid sala, tako da sa pretodnom koja je bila u funkciji od marta, obezbijeđuju se uslovi za obavljanje operativnih zahvata kovid pozitivnih pacijenata, porođaja, operacija kod hitnih stanja (saobraćajke, povrede i sl) gđe se ne može čekati na PCR test. U ovim salama operisani su kovid pacijenti i iz drugih opština /Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Milići itd/, a obavljeno je i 6 porođaja i svi su prošli bez komplikacija.

U isto vreme  izmeštena je poliklinka iz nove bolnice u adaptiranu zgradu stare hirurgije gde se sugrađanima pružaju usluge  konsultativno - specijalističke i supspecijalističke zdravstvene zaštite, čime je mogućnost ulaska virusa u novu zgradu svedena na minimum.  Za ove namjene adaptirano je 1600 kvadratnih metara prostora i omogućeni su  uslovi za kvalitetan  ambulantni rad svim specijalistima i subspecijalistima. Dakle, krajem oktobra bijeljinska bolnica kreće u realizaciju plana B Ministarstva zdravlja i socijalne  zaštite RS  - odvajanje kovid od nekovid dela bolnice. Za realizaciju ovog plana adaptirano je ukupno 2600 kvadratnih metara,  a uložena sredstva iznose manje od 1 miliona KM.

Krizni štab Bolnice na čelu sa  profesorom Maksimovićem sve vreme trajanja pandemije redovno, najčešće svakodnevno, održava sastanke na kojima se izveštava o stanju u Kovid bolnicama i donose odluke o daljem đelovanju.  Idući korak ispred krize izazvane kovidom 19 donosi se odluka o potrebi proširenja kovid kapaciteta u Banju Dvorove, gđe se smještaju bolesnici koji  ne zahtijevaju kiseoničku terapiju. I ova odluka je došla u pravom trenutku, jer kapaciteti obe Kovid bolnice bili skoro popunjeni.

U Bijeljini trenutno postoje tri Kovid bolnice /dve u krugu opšte Bolnice i jedna  u okviru Banje Dvorovi. U sve tri bolnice je u jednom momentu bilo preko 130 pacijenata, a istovreno bilo je skoro 30 pacijenata na respiratorima.

- Kriza je opasnost plus prilika. Ja pokušavam sa svojim timom da ovu krizu koja je izazvana pandemijom kovid 19 iskoristim kao priliku da pokažemo da smo spremniji i spososbniji od mnogih da na nju odgovorimo.Međutim, postoje pojedinci koji žele da u ovoj situaciji izvuku ličnu korist i ja ih smatram neprijateljima naše kuće. Proći će i ova nevolja, kao što su i mnoge druge prolazile u prethodnim periodima. Ali postoje stvari koje se pamte, postoji trag koji će iza svih nas ostati - naglašava profesor Maksimović. 

Uprkos teškim uslovima,  profesor Maksimović  je pokrenuo proces standardizacije medicinskih procedura u zdravtsvenoj ustanovi. On je doveo ekspertski tim  iz beogradske konsultantske kuće Allages d.o.o. koji je održao u Bolnici “Sveti Vračevi” predavanje  na temu – Kako unaprediti rad  bolnice u uslovima kovida kroz uvođenje standarda i sistema menadžmenta u specifičnim uslovima. Zahvaljujući predanom radu,  Bolnica "Sveti Vračevi" je 09. novembra dobila dva sertifikata ISO 9001- sistem menadžmenta kvaliteta, jedan od najstarije sertifikacione kuće iz Beograda JUQS  i drugi od  švajcarskog sertifikacionog tela IQNet, što znači da su medicinske procedure koje se izvode u ovoj ustanovi standardizovane i ujednačene sa istim ili sličnim procedurama u razvijenim zemljama.

- Improvizacije u kriznim vremenima su pogubne, a u zdravstvenim ustanovama su najpogubnije. Mi smo se, upravo zbog toga, za ovaj scenario pripremali i mnogo toga smo uradili. U vremenima krize najspremniji će ostati i opstati. To je bio razlog što smo se mi bavili kvalitetom. Nama su ljudi, naš kadar, najvažniji i zasada možemo da se pohvalimo da je moral naših zdravstvenih radnika na visokom nivou i verujem da će tako i ostati - istakao je profesor Maksimović. On je naveo da za ovu godinu, u nekovid uslovima ima mnogo planova, i navodi da je planiran rad 24 časovni rad angiosale, da se uvode novi operativni zahvati u oblasti vaskularne hirurgije, oftalmologije...

Bolnica Bijeljina je jedina bolnica u Republici Srpskoj sa važećim sertifikatom ISO 9001.

- U periodu od manje od mesec dana, potpisan je protokol/ugovor o saradnja sa oba Medicinska fakulteta (Banjluka i Foča), što dokazuje koliko se razmišlja o kadrovima u našoj ustanovi.Na predlog i ideju prof. Maksimovića, svi zdravstveni radnici iz bolnice koji su u potencijalnom kontaktu sa kovid bolesnicima /njih 350/  su dodatno osigurani od rizika od zaražavanja od kovid 19, što je najverovatnije prva veća zdravstvena ustanova sa dodatnim osiguranjem ove vrste - kažu u bolnici. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)