KAFANE ČEKAJU BOLJA VREMENA: Kako će izgledati proslava Nove godine u vreme epidemije korona virusom u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 12. 2020. u 12:26

U REPUBLICI Srpskoj u toku je izrada plana o radu za Novu godinu i koje bi rešenje bilo najbolje u doba epidemije virusa korona.

КАФАНЕ ЧЕКАЈУ БОЉА ВРЕМЕНА: Како ће изгледати прослава Нове године у време епидемије корона вирусом у Српској

Foto D. Pozderović

Konačna odluka, kako saznajemo, biće doneta najkasnije za sedam dana. Ugostitelji su predložili Vladi da se od 30. decembra do 2. januara radi kao nekada, odnosno celu noć, a zatim da se vrate na režim koji je sada na snazi, odnosno da rade do 22 časa.

S druge strane u Vladi RS, a kako je potvrđeno "Novostima", razmišlja se o uvođenju mere da se ograniči rad ugostitelja već u poslednjoj sedmici decembra do 18 časova i tako da bude do 10. januara naredne godine.

Ovakvom odlukom bi se stavila tačka na sve spekulacije oko proslava Nove godine i bilo kakvih organizovanih dočeka po ugostiteljskim objektima.

Ipak, mnogi građani RS ne sede skrštenih ruku i već su pronašli rezervno rešenje za doček Nove godine. Tako se masovno iznajmljuju stanovi na dan, ali i vikendice i drugi objekti gde se može društvo okupiti. Cene iznajmljivanja varira i kreće se od 100 maraka, pa naviše.

OPREZ Građani šetaju u Banjaluci,Foto "Novosti"

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kaže da je još rano govoriti kakva će biti odluka Republičkog štaba o proslavi Nove godine.

- Ipak svi oni koji nameravaju da prave privatna okupljanja moraju se pridržavati mera okupljanja do 10 osoba. Moramo se zaštititi od korone i ne dozvoliti da se sada ponašamo nerazumno zbog proslave Nove godine i da dovedemo do velikih povećanja broja zaraženih - kaže Zeljković.

PRESKOČITI MASOVNE PROSLAVE

SAŠA Trivić kaže da s obzirom na ozbiljnost situacije ne bi bilo dobro da se sada ide u organizovanje masovnih proslava po ugostiteljskim objektima.

- To može dovesti do problema u privredi jer bi se povećao broj zaraženih, a to opet na terenu značilo i manjak radne snage jer bi mnogi morali u izolaciju i na lečenje, odnosno na bolovanja - pojašnjava Trivić.

Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da ugostiteljski objekti nisu mesta gde se širi korona, a to se videlo i nedavno po primeru Brčko Distrikta gde su zatvoreni svi lokali na nekoliko dana, ali se broj obolelih nije smanjivao.

- Naš predlog je da radimo tri dana oko Nove godine kao u normalna vremena. Posle toga se vraćamo na stari režim - kaže Tatić.

 Saša Trivić, Foto RTRS

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da naši ugostitelji treba da shvate da se po celoj Evropi zatvaraju kafane i restorani za Novu godinu i da niko ne želi da rizikuje korona bum nakon proslava.

Trivić smatra da je najrealnije da se preskoči Nova godina, jer kako kaže biće još proslava.

- Situacija na terenu je komplikovana, kako kod nas, tako i u celoj Evropi. I kada gledamo sveukupnu sliku možemo reći i da su naše mere do sada dosta laganije i opuštenije od evropskih - ističe Trivić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!