SEĆANJE NA ŽRTVE USTAŠKOG TERORA: Među 850 ubijenih Srba bilo je 333 dece, 130 mlađe od 4 godine (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

08. 12. 2020. u 19:18

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ УСТАШКОГ ТЕРОРА: Међу 850 убијених Срба било је 333 деце, 130 млађе од 4 године (ФОТО)

Foto: V. Blagojvić

U CRKVI Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Dubici služen je parastos za 850 poubijnih Srba u Drugom svetskom ratu.

Među njima je ubijeno 333 dece mlađe od 15 godina, a njih 130 imali su manje od 4 godine života. Zločin se desio u noći između 6. i 7. decembra 1944.godine, a žrtave ustaškog terora bile su iz srpskih sela Donja Dubica, Trnjak i Struka, sa prostora opštine Odžak koja je danas u sastavu Federacije BiH. Parastos srpskim žrtvama služili su šamački sveštenici Jovo Lakić i Miodrag Stevanović.

Savi Vujičiću iz sela Trnjak ustaški pogrom preživeo je samo otac koji mu je pričao o strahotama.

- U jednoj noći, prema priči moga oca, ubili su devetero mojih najbližih, dedu, babu, šest tetaka i jednog stica. Te noći u našoj kući je ubijeno 142 stanovnika ovog sela - kazuje Vujičić.

U ovom selu spomen kosturnica žrtvama ustaškog terora podignuta je 1950. godine a u poslednjem odbrambenom otadžbinskom ratu je potpuno devastirana, da bi 2013. godine bila obnovljena. Nakon toga ponovo su je vandali oštetili.

Predsednik Boračke organizacije iz Šamca, Radovan Zoranović rekao je da srpskim žrtvama u svim odbrambenim ratovima mora se odavati dužno poštovanje.

- Obaveza je to naše generacije kao i budućih generacija da se žrtve nikada ne smiju zaboraviti. Naše žrtve moraju da služe kao opomena za zlo koje je učinjeno nama Srbima kao narodu - rekao je Zoranović.

Na spomen-kosturnicu srpskih žrtava u Donjoj Dubici prestavnici tri delegacije, Boračke organizacije, Udruženje logoraša i predstavnici Zavičajnog udruženja "Dubičani“ položili su cveće.Polaganju cveća na žalost i sramotu prisustovalo je samo šest osoba.

- Neverovatno je koliko ne poštujemo naše žrtve. Nepoštovanje žrtava za slobodu je tragedija jednog naroda. Ovde se desio jedan od najstrašnijih ustaških zločina. Došlo nas je desetak da se poklnimo žrtvama. To je strašno- poručio je Jovo Lakić, sveštenik iz Šamaca.

Do 1992. godine u Donjoj Dubici živelo je 979 Srba. U proteklom ratu je zarobljeno njih 240 i najstrašnije mučeno u logorima za Srbe u Odžaku, Brodu i Orašju. Tokom poslednjeg odbrambeno otadžbinskog rata poginulo je 47 stanovnika Donje Dubice. U ovom selu danas živi par desetina srpskih porodica, uglavno starih i onemoćalih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)