SVEDOK ZBOG PRETNJI RAZMIŠLJAO O SAMOUBISTVU: Suđenje policijskim inspektorima Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan

O. MATAVULj

24. 11. 2020. u 17:01

BRANISLAV Vidić svedok tužilaštva na suđenju policijskim inspektorima Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan ispričao je u Okružnom sudu u Banjaluci da su mu optuženi tražili novac kako bi protiv njega napisali prijavu koja će biti odbačena.

СВЕДОК ЗБОГ ПРЕТЊИ РАЗМИШЉАО О САМОУБИСТВУ: Суђење полицијским инспекторима Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан

Foto: O. Matavulj

Optužnicom inspektori se terete da su tražili 30.000 KM, a Vidić im je dao 20.000 KM kako bi "sredili" obustavu istrage, koja je pokrenuta na osnovu anonimne prijave. Predmet istrage bile su navodne nezakonitosti u Srednjoškolskom domu u Banjaluci čiji je Vidić bivši direktor.

U trosatnom svedočenju Vidić je do detalja opisao kako su ga inspektori dve godine obilazili, izuzimali dokumentaciju iz doma, da bi na kraju tražili novac.

Govorili su mu da je 10.000 KM za dvojicu policijskih načelnika, te 10.000 KM za postupajućeg tužioca Sinišu Vranješa. Ukoliko bude sarađivao rekli su mu da će biti pošteđen medijskog linča, govoreći da imaju "svoju grupu novinara". Ispričao je i da mu je Florjanova, prilikom jednog sastanka u njegovoj kancelariji, rekla da postoji grupa ljudi koja mu može nauditi, što je shvatio kao pretnje njemu i njegovoj porodici, te čak razmišljao o samoubistvu.

Nedugo nakon toga sa optuženima se sastao u restoranu, gde su mu ponudili rešenje, odnosno njihovu pomoć.

- Govorili su mi da njihov načelnik po svaku cenu želi da mi nešto nađu. Oni su govorili kako mi mogu pomoći, te da trebam dati 20.0000 KM. Rekli su da pola novca ide tužiocu Siniši Vranješu, a po pet hiljada njihovim načelnicima, koji će i njih sitno počastiti. Imena načelnika nisu pominjali - rekao je Vidić.

Nezakonito zapošljavanje

Odbrana optuženih pokušavala je da diskrediovati svedoka. Advokat Miljkan Pucar pitao je Vidića da li je tačno da je prosvetna inspekcija utvrdila nezakonita zapošljavanja u Srednjoškolskom domu. Vidić je odgovorio da to nije posao prosvetne inspekcije, pojašnjavajući da su ti navodi odbačeni u drugostepenom postupku.

Na pitanje sudije Branimira Jukića zašto su mu tražili novac, ako ništa nisu našli Vidić je odgovorio:

- Zato što ih pritišće načelnik.

Dan nakon sastanka Vidić je inspektore prijavio Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i dobio upute kako da se dalje ponaša. U saradnji s njima 14. februara ponovo se sastao sa optuženima i snimio njihov razgovor. Kaže da je Grujić tada na njega galamio, te traženi iznos podigao na 30.000 KM. Samo četiri dana kasnije s njim se sastao u blizini restorana i predao mu 20.000 KM u označenim novčanicama, pa je usledilo hapšenje inspektora. Nakon te akcije ozvučen je otišao u kancelariju Florjanove kako bi joj, po dogovoru, dao izjavu u svojstvu osumnjičenog pa je i ona uhapšena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a