PONOVO IH TERAJU SA SVOJIH OGNJIŠTA: U FBiH sve čine da Srbima povratnicima kod Srebrenika otežaju život

V. BLAGOJEVIĆ

16. 11. 2020. u 08:00

ПОНОВО ИХ ТЕРАЈУ  СА СВОJИХ OГЊИШTА: У ФБиХ све чине да Србима повратницима код Сребреника отежају живот

Foto V. B.

KOLIKO je zaista težak život Srba povratnika u Federaciju BiH svedoči i porodica Cvetka Simića iz Špionice kod Srebrenika.

Simići svakodnevno trpe razne provokacije, a godinama muku muče da povrate deo svoje imovine. Cvetko se sa suprugom Mandom u svoju devastiranu kuću posle rata vratio 2001. godine i skoro dve decenije trpi razne pretnje i uvrede.

- Svakodnevno nam se preti i teraju mene u Srpsku, a suprugu Mandu, pošto je Hrvatica, u Hrvatsku, uz razne psovke. Petarde bacaju na kuću i u dvorište. Puca se oko kuće i kada pozovem policiju oni kažu nije to iz oružja nego su petarde. Svakodnevno nas pozivaju telefonom i prete da će mrak da nas proguta. Menjao sam broj telefona, ali ga brzo saznaju i onda opet u krug - ogorčeno priča Cvetko.

Sa suprugom Mandom živi u složnom braku oko pet decenija. Imaju sina Petra i kćerku Ilinku, koji su u Nemačkoj i ne pada im napamet da se vrate u Špionicu.

- Stalno me izazivaju, šalju me Tuđmanu, nazivaju ustašom. Bacaju kamenje na našu kuću.

Jedne noći je bilo zaista strašno. NJih 30 je stalo uz našu ogradu i kamenovalo prozore na kući - priča Manda, pokazujući polomljene roletne.

Povratak Srba

U SELU Špionica je pre rata živelo oko 2.000 Srba i manji broj Bošnjaka i Hrvata. Danas je to većinsko bošnjačko selo u koje se vratilo oko 150 Srba. I zato je potrebno da vlasti u RS i BiH više pažnje posvete srpskim povratnicima u FBiH.

Simići se žale na lokalne vlasti u Srebreniku jer im ne pomažu da im se vrati imovina. Kako kažu, preduzeće "BH - Legno" je sagradilo potporni zid, visok tri metra na njihovoj zemlji, i pored svih pravosnažnih presuda neće da sruše zid.

ZABRINUTI Manda i Cvetko, Foto V. B.

- Pravno to ne mogu nikako da rešim već 19 godina. Angažovao sam advokata i dobili smo sve pravosnažne presude u kojima im se naređuje da uklone zid. I opet ništa. Osim toga, imam njivu od 23 dunuma na koju je navedena kanalizacija iz septičkih jama. U njivu se ne može ući, ne obrađujem je, i zahtevaju da je prodam ispod cene - ogorčen je Cvetko.

Vlasnik firme "BH - Legno" Ibrahim Alibegović nije želeo ništa da kaže o ovom problemu, iako priznaje da je jednim delom potporni zid na Cvetkovom imanju.

Obratili smo se pismeno Opštini Srebrenik, ali načelnik ni posle mesec dana nije ništa odgovorio. NJegov pomoćnik Muhamed Jašarević u telefonskom razgovoru je priznao da su Simići imali problema.

- Čuo sam za taj problem. Tačno je da je zvao policiju i sud. Međutim, on malo vremena provodi u kući. Uglavnom je kod dece u Nemačkoj. Kuća mu je blizu kolektivnog naselja u Špionici gde je bilo više stanovnika i tu je imao problema, ali evo mi smo srušili to naselje - rekao je Jašarević.

Prema Cvetkovim rečima, položaj svih Srba u Federaciji BiH je veoma težak. On ima 74, a supruga Manda 77 godina i razmišljaju da se vrate u Nemačku kod sina i kćerke.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Suluda politika

16.11.2020. 09:00

Kad drzava naseli veci brroj migranata, sta mislite da ce da rade Srbima? Pa oni stalno govore o ratu protiv Srba koji su " pocinili genocid nad muslimanima"

leon

16.11.2020. 10:00

Super! Samo nek takvi iz Srebrenika gostuju kod Saše Popovića u Zvezdama Granda! Bitno je da svi koji dođu iz federacije budu lepo primljeni.Muka mi je više od svega.Ova Srbija nema dostojanstvo.