PONOVO IH TERAJU SA SVOJIH OGNJIŠTA: U FBiH sve čine da Srbima povratnicima kod Srebrenika otežaju život

V. BLAGOJEVIĆ

16. 11. 2020. u 08:00

KOLIKO je zaista težak život Srba povratnika u Federaciju BiH svedoči i porodica Cvetka Simića iz Špionice kod Srebrenika.

ПОНОВО ИХ ТЕРАЈУ  СА СВОJИХ OГЊИШTА: У ФБиХ све чине да Србима повратницима код Сребреника отежају живот

Foto V. B.

Simići svakodnevno trpe razne provokacije, a godinama muku muče da povrate deo svoje imovine. Cvetko se sa suprugom Mandom u svoju devastiranu kuću posle rata vratio 2001. godine i skoro dve decenije trpi razne pretnje i uvrede.

- Svakodnevno nam se preti i teraju mene u Srpsku, a suprugu Mandu, pošto je Hrvatica, u Hrvatsku, uz razne psovke. Petarde bacaju na kuću i u dvorište. Puca se oko kuće i kada pozovem policiju oni kažu nije to iz oružja nego su petarde. Svakodnevno nas pozivaju telefonom i prete da će mrak da nas proguta. Menjao sam broj telefona, ali ga brzo saznaju i onda opet u krug - ogorčeno priča Cvetko.

Sa suprugom Mandom živi u složnom braku oko pet decenija. Imaju sina Petra i kćerku Ilinku, koji su u Nemačkoj i ne pada im napamet da se vrate u Špionicu.

- Stalno me izazivaju, šalju me Tuđmanu, nazivaju ustašom. Bacaju kamenje na našu kuću.

Jedne noći je bilo zaista strašno. Njih 30 je stalo uz našu ogradu i kamenovalo prozore na kući - priča Manda, pokazujući polomljene roletne.

Povratak Srba

U SELU Špionica je pre rata živelo oko 2.000 Srba i manji broj Bošnjaka i Hrvata. Danas je to većinsko bošnjačko selo u koje se vratilo oko 150 Srba. I zato je potrebno da vlasti u RS i BiH više pažnje posvete srpskim povratnicima u FBiH.

Simići se žale na lokalne vlasti u Srebreniku jer im ne pomažu da im se vrati imovina. Kako kažu, preduzeće "BH - Legno" je sagradilo potporni zid, visok tri metra na njihovoj zemlji, i pored svih pravosnažnih presuda neće da sruše zid.

ZABRINUTI Manda i Cvetko, Foto V. B.

- Pravno to ne mogu nikako da rešim već 19 godina. Angažovao sam advokata i dobili smo sve pravosnažne presude u kojima im se naređuje da uklone zid. I opet ništa. Osim toga, imam njivu od 23 dunuma na koju je navedena kanalizacija iz septičkih jama. U njivu se ne može ući, ne obrađujem je, i zahtevaju da je prodam ispod cene - ogorčen je Cvetko.

Vlasnik firme "BH - Legno" Ibrahim Alibegović nije želeo ništa da kaže o ovom problemu, iako priznaje da je jednim delom potporni zid na Cvetkovom imanju.

Obratili smo se pismeno Opštini Srebrenik, ali načelnik ni posle mesec dana nije ništa odgovorio. Njegov pomoćnik Muhamed Jašarević u telefonskom razgovoru je priznao da su Simići imali problema.

- Čuo sam za taj problem. Tačno je da je zvao policiju i sud. Međutim, on malo vremena provodi u kući. Uglavnom je kod dece u Nemačkoj. Kuća mu je blizu kolektivnog naselja u Špionici gde je bilo više stanovnika i tu je imao problema, ali evo mi smo srušili to naselje - rekao je Jašarević.

Prema Cvetkovim rečima, položaj svih Srba u Federaciji BiH je veoma težak. On ima 74, a supruga Manda 77 godina i razmišljaju da se vrate u Nemačku kod sina i kćerke.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći