U DOBOJU HAOTIČNA ORGANIZACIJA: Sumnjaju da su tokom noći ubacivani listići, traže ponavljanje izbora

S.M.- Lj.Đ.

15. 11. 2020. u 16:25

DOBOJ je danas grad o kojem se najviše priča u čitavoj RS i BiH zbog problema u organizaciji izbora.

У ДОБОЈУ ХАОТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЈА: Сумњају да су током ноћи убацивани листићи, траже понављање избора

Foto: Lj.Đ.

Od ranog jutra počela je tenzija oko stranačkih posmatrača i ko može, a ko ne može da posmatra glasanje. Ubrzo su partije SDS, DNS, PDP, SP zatražile poništavanje izbora u ovom gradu i ponavljanje glasanja. Na desetine posmatrača je povučeno sa biračkih mesta a oni su akreditacije pobacali ispred Gradske uprav.

Gradski odbor DNS Doboj doneo je odluku da se zbog uočenih izbornih nepravilnosti povuče iz izbornog procesa.

Predsednik ovog odbora Slavko Gligorić je rekao da će biti pokrenut krivični postupak protiv predsednika Gradske izborne komisije i pojedinih predsednika biračkih mesta, a od nadležnih institucija tražiće da izbori u Doboju budu ponovljeni. On je naveo da, bez obzira na ispunjenost svih zakonskih procedura, posmatračima ove partije nije dozvoljeno da prisustvuju biračkim mjestima.

Gligorić je mišljenja da je politička kultura sprovođenja izbornog procesa u Doboju neprihvatljivo niska. 

- Posmatračima PDP zabranjeno je da vrše svoju funkciju na ukupno 68 biračkih mesta, čime je izborni proces nepopravljivo kontaminiran jer je priprema biračkog mesta i glasačkih listića obavljena bez nadzora opozicionih posmatrača - izjavio je Igor Crnadak, šef Glavnog izbornog štaba PDP.

Mirko Šarović, predsednik SDS-a je poručio da će "zbog činjenice da kriminal i mafija u Doboju kontrolišu izborni proces tražiti da se izbori u ovom gradu održe pod potpunim monitoringom".

Foto: Lj.Đ.

Tenzije oko posmatrača započele su pre otvoranja 106 redovnih biračkih mesta u Doboju. Prema tvrdnjama političkih subjekata, mnogima nije omogućen ulazak na glasačka mesta.

- Sumnjamo da su tokom noći ubacivani listići na tim biračkim mestima. Imamo opravdanu sumnju u krađu izbora na dobrom delu biračkih mesta. Smatramo da je to sve u režiji predsednika Gradske izborne komisije. Mi smo svoje posmatrače kojima nije bio dozvoljen ulazak pre 7 časova, dakle koji nisu bili u prilici da vide da je prazna kutija, da su svi listići na broju povukli sa biračkih mesta, i nećemo ih vraćati nazad da ne dajemo legitimitet izbornom procesu - izjavio je Srđan Todorović, kandidat socijalista za gradonačelnika Doboja.

Nenad Paleksić, predsednik Gradske izborne komisije Doboj poručio je da nije tačno da posmatrači nisu mogli ući, mogli su kaže ući na biračka mesta ali po redosledu kako su stizali.

- Međutim, problem je što je došlo od 30 do 50 posmatrača na svako biračko mesto i što su time blokirali rad biračkih odbora. Nisu mogli predsednici da rade, nisu mogli da pripreme biračko mesto od 6 do 7 sati, nisu mogli da prebroje glasačke listiće, nisu mogli ništa da urade. Instrukcije kažu rastojanje je obavezno, odstojanje 1,5 metar izmđu ljudi. To se sada sve prećutkuj3, sve to oni znaju. Uz pomoć policije na nekim biračkim mestima uspostavljen je red i glasanje je počelo. Onda kada su videli povukli su svoje posmatrače, ljude koji su bili na biračkim mestima su zvali da izađu - kazao je Paleksić.

On je dodao da su posmatrači i članovi biračkih odbora Narodnog pokreta "Banjaluka te zove" napustili sva biračka mesta, dok članovi biračkih odbora iz SP, DNS, PDP su i dalje na svojim mestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda