VLADA SANIRA REKU: Zbog nemarnosti pojedinaca, bujični Lukavac godinama zatrpan smećem

V.Mitrić

02. 11. 2020. u 17:09

PORED završetka radova na uređenju Majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac, u Semberiji se privode kraju radovi na sanaciji korita bujične reke Lukavac, koja je eštanima sela Vršani i Novi nanosila veliku štetu plaveći usjeve i domaćinstva više puta godišnje.

ВЛАДА САНИРА РЕКУ: Због немарности појединаца, бујични Лукавац годинама затрпан смећем

Foto: V.Mitrić

Za sanaciju korita Lukavca, u dužini od 12 kilometara, Vlada Republike Srpske obezbedila je 720.000 maraka, a posao bi trebalo da bude završen do kraja novembra.

Miroslav Čvrgić, načelnik Odeljenja za održavanje vodoprivrednih objekata u JU „Vode Srpske“, ističe da je osim čišćenja korita i sečenja drveća koje smeta proticajnom profilu, očišćeno samo dno reke i uređene obaloutvrde.

Stanovništvo u selima Vršani i Novi živi na području tri rečice - Lukavac, Gnjica i Stupanj koje se obično više puta godišnje izliju.

- Pojedini poljoprivrednici dva puta presavaju letinu da bi uspeli nešto privrediti. Zbog nemarnosti pojedinaca, bujični Lukavac godinama je bio zatrpan smećem, i to je jedan od razloga zbog kojih je plavio više od 50 domaćinstava – ističe Jovo Jekčić meštanin Novog, koji smatra da će uređenje Lukavca znatno olakšati život stanovnicima njegovog priobalja.

Vlada RS je u proteklih pet godina za projekat „Zaštita stanovništva od poplava na području Semberije“ obezbedila oko 50 miliona maraka. Niz vodotoka je rekonstruisano i uređeno, a preostala je izgradnja drinskog nasipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni