DODIK: Parcijalne izmene mogu dovesti do konačnog reda u pravosudnom sistemu

S.M.

29. 10. 2020. u 17:41

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je za Republiku Srpsku jedino prihvatljiva sveobuhvatna strukturna reforma pravosuđa, koju je svojevremeno dogovorio i potpisao sa tadašnjim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, i da samo ona može dati rezultate i dovesti do konačnog reda u pravosudnom sistemu.

ДОДИК: Парцијалне измене могу довести до коначног реда у правосудном систему

Foto: Vlada RS

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera da je potrebno vraćanje poverenja javnosti u pravosuđe i obezbeđenju njegovog integriteta, nezavisnosti i odgovornosti, te da je s ciljem omogućavanja tih promjena potrebno hitno izmeniti Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH, Dodik je istakao da parcijalne izmene, kako to predlaže Satler, ne mogu dovesti do reda u pravosudnom sistemu.

-Vraćanje poverenja javnosti u pravosuđe, za koje se i mi zalažemo, a o kojem govori Satler, nije moguće samo izmjenom Zakona o VSTS. Ako već evropske strukture ulažu sredstva u VSTS BiH, kako priznaje Satler, onda bi neko mogao da izvede zaključak da i presudan uticaj na to isto pravosuđe dolazi upravo iz međunarodnih struktura, a nas može navesti na razmišljanje zašto bi ih mi uopšte više finansirali, naglasio je Dodik.

On je naglasio da bilo kakva supervizija u ovoj oblasti u BiH je neprihvatljiva i nedopustiva, te da pravosuđe u BiH treba reformisati u cjelini i osloboditi ga od finansiranja spolja.

-Samo u tom slučaju imaćemo svoj pravosudni aparat koji će odgovarati građanima koji ga plaćaju, lišen bilo kakvih uticaja sa strane, poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MALE OLIMPIJSKE IGRE U ODBOJCI: U Višegradu takmičenje za dečake i devojčice Sarajevsko-romanijske regije