VRATIMO DECU U ŠKOLE: Roditelji iz Modriče protestuju već treći dan (FOTO)

V.B.

28. 10. 2020. u 17:39

PUTEM društvenih mreža okupila se grupa roditelja iz Modriče, koja je nezadovoljna donesenom odlukom Kriznog štaba Vlade RS o zatvaranju na sedam dana svih osnovnih i srednjih škola i osnovala grupu "vratimo decu u škole".

ВРАТИМО ДЕЦУ У ШКОЛЕ: Родитељи из Модриче протестују већ трећи дан (ФОТО)

Foto: V.B.

Grupa već tri dana organizuje u 17 časova protestni skup ispred osnovne škole „Sveti Sava“ i iz večeri u veče je sve veći broj roditelja na protestima. Nakon zadržavanja ispred škole roditelji kreću u mirnu protestnu šetnju centrom Modriče i okupljanje završavju ponovo pred školom

- Inicijativa je krenula od nas iz Modriče a ja sam jedan pokretač za cijelu Republiku Srpsku. Napravili smo grupu i dogovorili se nena uvreda i političkih pitanja sankcionišemo. Ukoliko bude bilo toga na grupi biće zarnjeni. Cilj grupu jeda našu decu vratimo u škole. Za kratko vreme bilo je par stotina članova, a nakon tri dan od osnivanja grupe brojimo preko 12400 članova iz cele BiH.- kaže Igor Vidović administrator gurepe „Vratimo decu u škole“ na fejsbuku.

- Morali smo nešto da učinimo i počeli smo da se okupljamo ispred škole. Moja dva sina ne idu u školu, stariji je četvrti a mlađi drugi razred. Zašto da ne idu školu, pa u školi su najbezbedniji.Imaju učitelji u školi koji se za to obrazuju i na kraju primaju plate da ih uče a ne ja. Supruga i ja se za to nismo školovli. – priča Igor Vidović.

Foto: V.B.

Velibor Dabić takođe je jedan od osnivača grupe i organizatora protesta, kako kaže samo traži da njegova kćerkica ide normalno u svoj treći razred i da se druži sa svojim drugarima i drugaricam.

- Neverovatno je da se neko drzne da zabrani jedno od osnovnih i univerzalnih prava čoveka a to je pravo na obrazovanje. Po kom kriteriju su to uradili, pa prosvetni radnici nisu osposobljeni za on lajn nastavu. Pa i UNICEF smatra da su brojni dokazi o negativnom uticaju zatvaranja škola po učenje, sigurnost, zadravlje i dobrobit dece.- naglašava Dabić

Vidović i Dabić su pozvali na okupljanja i animiranje roditelja i građana i u drugim gradovima, po uzoru na Modriču. Kako kažu za sada je pokrenuto potpisivanje peticije u Modriči, Doboju, Brodu, Banja Luci, Prijedoru, Gradiški, Istočnom Sarajevu, Palama, Rogatici, Višegradu, Bijeljini, Šamacu, Bratuncu.

- Samo u Mosdirči je za tri večeri peticiju potisalo 400 građana.Koliko je ukupno su svim gradovima još nemamo tačne podatke ali očekujemo da narod ustane na noge i ne dozvolimo da naša djeca budu osuđena na propast. Načuli smo da bi škola mogla početi u ponedeljak, međutim tražimo i daase časovi vrate na normalnih 45 minuta kako je to do sada u školi bilo.- napominje Igor Vidović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUSLIMANSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Obeležavanje 32.godišnjice od masakra vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu