NAJVAŽNIJI LjUBAV I RAZUMEVANjE: Vladika Fotije na proslavi krsne slave opštine Ugljevik (FOTO)

V.Mitrić

27. 10. 2020. u 19:12

НАЈВАЖНИЈИ ЉУБАВ И РАЗУМЕВАЊЕ: Владика Фотије на прослави крсне славе општине Угљевик (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

SRBI se na svoje velike praznike okupljaju, drže i čuvaju ono predanje koje je postalo kroz istoriju a to je da ne zaboravljaju ono što je najvažnije u duhovnom vaspitanju a to su svetitelji, svetinje, običaji nikli celokupno nacionalno i duhovno predanje-poručio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije na proslavi krsne slave opštine Ugljevik-Svete Petke Paraskeve.

-Crkva hoće da svu decu ima pod svojim okriljem, da ih čuva, neguje, vaspitava, da živimo blagočestivo dostojno Boga i dostojno ljudi, ali i da se pripremimo za veči život koji dolazi posle ovoga života ide ka carstvu nebeskom i večnom životu, zato je misija crkve dvostruka i nebeska i zemaljska i zato nam je potrebno jedinstvo i zajedništvo i jeste suština naše vere rekao je episkop Fotije.

Vladika je istakao da jedinstvo mora da se očuva liturgijsko, crkveno, nacionalno i duhovno  a da crkva mora bude na tom pravcu, svetosavskom pravcu mirenja braće i da neprestano svi žive u zajednici i ljubavi i međusobnom razumevanju.

Foto: V.Mitrić

 

Nastavićemo da radimo zajedno sa predstavnicima lokalne vlasti, kao što je to bilo i do sada, na izgradnji svetinja a za nas Ugljevik polako postaje veliki duhovni centar - naglasio je vladika Fotije.

Slavske svečanosti počele su litijom koja je prošla iz hrama Svete Petke Paraskeve, dalje gradskim ulicama, nakon čega je tradicionalno ispred zgrade opštine Ugljevik prelomljen slavski kolač.

Foto: V.Mitrić

 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić u obraćanju je čestitao sugrađanima krsnu slavu-Svetu Petku Paraskevu poručivši da su ljudi najvažniji za ovaj kraj.

- Svima vama, dragi Ugljevičani, svom vernom narodu našeg kraja, želim da čestitam današnji dan i našu krsnu slavu, vama koji ste posvećeni svojim porodicama, privrženi Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnoj veri, kulturi, običajima, da vas služi dobro zdravlje a da naš Ugljevik bude i u narednom periodu, kako je to bio i do sada veliko gradilište i da bude i dalje napredna sredina-poručio je Perić,koji se posebno zahvalio episkopu Fotiju za sve što čini za opštinu Ugljevik i što sabira verni narod ovog kraja.

Perić je episkopu Fotiju poklonio vladičanski štap (patericu) i vladičansko ođejanije u znak zahvalnosti.

- Hvala vam preosvećeni Vladiko što ste uvek sa nama, što ste nas ovako sabrali, kao ikona Hristova, i što nas okupljate ovakvim povodima, na lepim riječima koji ste izgovori za naš Ugljevik u kome ste rekli da je značajan - zahvalio je Perić episkopu Fotiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)