SOKOLAC POSTAJE MODERNA PLANINSKA VAROŠ: Milovan Bjelica hoće i treći mandat

R. Milović

24. 10. 2020. u 23:00

NA čelnu poziciju Sokoca je Milovan - Cicko Bjelica došao 2012. godine, posle onih loših privatiacija i otvaranja stečaja za tadašnje sokolačke fabričke gigante poput „Nove Romanije“, Unisa, KTK Kneževa, Farme muznik krava, Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, Toplane, JKP „Vrelo Bioštica“,Hotela „Romanija“…Sada uz podršku SDS, kandidovao se i za treći uzastopni mandat.

СОКОЛАЦ ПОСТАЈЕ МОДЕРНА ПЛАНИНСКА ВАРОШ: Милован Бјелица хоће и трећи мандат

Foto: R.M.

-Uz puno truda i napora, uspeli smo da, predratne fabrike izgrađene u prošlom veku, ne zarastu u korov i postanu „spomenici prošlosti“. Na temeljima posrnulih giganata, novi poslodavci su započeli proizvodnju drvenih-eko kuća, Carinske terminale, benzinske pumpe, poslovne zgrade, Marketinge, Salone i Stovarišta, fabrike peleta, pogone za „Bilje i lekobilje“, a Banjalučka TK „Zona“ je otkupila i obnovila farmu muznih krava…Završili smo poslove oko kanalizacione i vodovodne mreže, osavremenili i izgradili nove, otvorene i zatvorene sportske terene, asfaltirali dosta puteva, izgradili nove stambene objekte…,a sve uz pomoć dobre saradnje sa nivoima vlasti u RS i BiH, Evropske i Svjetske banke, Razvojne banke Saveta Evrope, uz pomoć NVO i tako dalje - kaže za „Novosti“ mr Milovan Bjelica.

Nedavno je ova lokalna zajednica u saradnji sa opštinom Rogatica, a nakon sedmogodišnjih aktivnosti, vodu za piće dovela u 40 pograničnih sela između Sokoca i Rogatice, za 800 domaćinstava, koji je vekovima u nazad nisu imali.

-Veliki uspeh je i što smo zabranili, zaustavili izgradnju malih hidroelektrana, a otvoreni za solarne i vetro elektrane. No ostalo je da se završi još nekoliko započetih Projekata, koje želim da završim u trećem mandatu. Reč je o etno-selu „Sokolov grad“ i izgradnji „Gradske kuće“, na temeljima bivšeg hotela „Romanija“na Sokocu.Urađeno je idejno rešenje, a u Gradskoj kući, na jednom mestu će se naći kancelarije lokalne administracije grada,Biblioteka, Bioskop, Koncertna sala, Galerija, Muzej Glasinca i Romanije…Obnavljamo, uz pomoć Kućnih saveta i fasade na stambenim zgradama, da Sokolac lepše iozgleda, a stanarima bude toplije. Želja mi je da u idućem mandatu, još povećamo zaposlenost stanovništva i zaokružim priču o Sokocu smeštenom na 870 metara nadmorske visine sa obrisima moderne planinske varoši.Uz Trebinje, Srbija je prepoznala potencijal Romanije, pa ćemo sredstvima bratske Srbije napraviti dodatni turistički iskorak –kaže Bjelica.

U Sokocu se ponose i spomenicima kulturno-istorijskog nasleđa, sa novim hotelom „Zlatni bor“, Planinarskim domom na Romaniji, rekonstruisanom Gradskom pijacom, sa 

dve nove zgrade od 17 i 64 stambene jedinice i raspuštanjem, gašenjem Kolektivnog stambenog centra za izbegla i raseljena lica.

Sokolac postaje moderna planinska varoš, a Romanijci su u minulim godinama uspeli i da se pobratime sa Ormilijom (Grčka), Ariljem i Peć-Goraždevcem i Hohenburg(Nemačka).

Sve ukazuje da će novom ili starom načelniku, biti mnogo lakše raditi i stvarati u periodu 2020.-2024. godina, a za domaćina grada, osim Bjelice, kandidaturu su izbacili i lideri SNSD i DNS Bojan Koprivica i Zoran Čolović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost