U BANjALUCI OTVORENA IZLOŽBA O ŽIVOTU I RADU PETERA HANDKEA: Mali dar velikom čoveku i prijatelju Srba, Srbije i Srpske

S.M.

01. 10. 2020. u 18:43

У БАЊАЛУЦИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЖИВОТУ И РАДУ ПЕТЕРА ХАНДКЕА: Мали дар великом човеку и пријатељу Срба, Србије и Српске

Foto: Srna

PREDSEDNIK Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović otvorio je danas u Banjaluci izložbu koja sadrži foto-dokumentaciju, te obiman biografski i bibliografski tekst i prateći katalog o životu i književnom delu nobelovca Petera Handkea.

Kuzmanović je rekao da je ova izložba mali dar velikom čoveku - Handkeu, naučniku, književniku, akademiku i nosiocu Nobelove nagrade.

-Izložba je upriličena povodom dodele Nobelove nagrade za književnost Handkeu prošle godine. Handke je mnogo ranije bio nominovan za ovu nagradu, ali je predlog povučen, zbog njegovog prijateljskog i objektivnog stava prema Srbima tokom i nakon odbrambeno–otadžbinskog rata, rekao je Kuzmanović prilikom otvaranja izložbe.

Foto: Srna

On je podsetio da je nepravda prema Handkeu ispravljena prošle godine, te sa ponosom istakao da je ovaj austrijski pisac veliki prijatelj Srba, Srbije i Republike Srpske.

-Jedini je među evropskim intelektualcima koji je tokom otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine ustao protiv nepravdi prema Srbima, te time izgradio čvrst i trajan prijateljski odnos prema Srbiji i celokupnom srpskom narodu, rekao je Kuzmanović.
Prema njegovim rečima, taj odnos je započeo pre više od 20 godina kada je Handke doputovao u Bih i neposredno se uverio kakav je politička ratna i sveukupna situacija.
-Ubrzo je shvatio da se svet pogrešno stavio u službu samo jedne strane, u ovom slučaju bošnjačke i da se neopravdano svaljuje krivica samo na jednu stranu – srpsku, naveo je Kuzmanović.

On je rekao i da je Handke, nakon što je objavio knjigu "Pravda za Srbiju, u kojoj poziva zapadne zemlje da promene pristup prema ratnim dešavanjima i politiku pogrešnog svrstavanja, koji idu protiv Srba u BiH, preko noći postao isključen iz globalne intelektualne zajednice, pa je čak obustavljena njegova nominacija za Nobelovu nagradu.

-To sve nije obeshrabrilo Handkea da i dalje nastavi da piše i stvara đela u istom smeru, pa je nakon bombardovanja Beograda doputovao u Srbiju i oštro protestovao protiv tog napad, rekao je Kuzmanović.

Foto: Srna

Koautor izložbe Ranko Popović rekao je da je neposredni povod izložbe taj što je Handke inostrani član ANURS od 2008. godine, kao i promocija njegovog dela na način da on ne bude popularan samo po onome što se može o njemu pročitati u štampi, nego da njegova dela postanu predmet interesovanja čitalaca.

-Oni koji ga dobro znaju, čitajući njegova izvorna dela, kažu da je Handke veliki pisac u njemačkom jeziku, jedan od retkih koji pomeraju granice u svome jeziku, a to se u prevodu ne može osetiti, rekao je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)