BRANISLAV ZELjKOVIĆ: Situacija i dalje nepovoljna, poštovati mere

S. M.

22. 09. 2020. u 14:16

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ: Ситуација и даље неповољна, поштовати мере

D. Pozderović

DIREKTOR Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te upozorio na važnost pridržavanja preporučenih mera, posebno kada je reč o ugostiteljskim objektima.

Zeljković je istakao da u ugostiteljskim objektima za jednim stolom mogu da sede maksimalno četiri osobe, dok i dalje nije dozvoljeno sedenje i stajanje za šankom, odnosno mora postojati fizička distanca među gostima. 

- Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Nema kretanja, osim do toaleta, nema stajanja za šankovima, nema ustajanja da bi se platio račun, već to konobar obavlja na mestu sedenja gostiju - rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

On je podsetio da ugostiteljski objekti mogu imati i više od 50 lica, ukoliko prostor omogućava fizičku distancu među njima, te da je definisano da bude jedan sto na deset kvadrata. 

Zeljković je ponovio da u ugostiteljskim, ali i ostalim objektima, ostaje na snazi mera lične higijene i dezinfekcije, te naglasio da će poštovanje svih mera kontrolisati republička inspekcija i komunalna policija. 

On je apelovao na građane, roditelje, učenike i studente da se u slučaju pojave nekih od simptoma virusa korona obavezno jave lekaru, te da budu svesni ozbiljnosti situacije i koliko je važno poštovanje predloženih era. 

Epidemiolog Jelena Đaković Dević pozvala je učitelje i nastavnike da budu primjer đacima kada je reč o sprovođenju epidemioloških mera i da budu pravilan model ponašanja. 

- Ukoliko posmatramo broj novooboljelih po sedmicama, unazad tri sedmice ne beležimo značajne varijacije. Riječ je o broju koji je nešto malo više od 40 na 100.000 stanovnika. Da bi govorili o povoljnijoj epidemiološkoj situaciji ovaj broj bi morao biti znatno niži - istakla je Devićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)