RAST PRIHODA OD DOPRINOSA U RS: Nije bilo smanjenja plata, ni značajnog otpuštanja

R. S.

02. 09. 2020. u 14:05

PORESKE uprava Republike Srpske je u avgustu ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 207,59 miliona maraka, što je za oko 3,57 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, a koja je bila rekordna godina u naplati javnih prihoda.

РАСТ ПРИХОДА ОД ДОПРИНОСА У РС: Није било смањења плата, ни значајног отпуштања

Foto: R. S.

Iz Poreske uprave RS su istakli da je od početka godine zabeležen rast naplate prihoda po osnovu doprinosa.

- Ovo je još jedan konkretan pokazatelj da su mere Vlade RS na ublažavanju posledica korona virusa po privredu imale značajne efekte, jer očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika - kazali su u Poreskoj upravi RS.

Oni ocenuju da su ohrabrujući podaci o stabilizaciji naplate direktnih poreza u Srpskoj u avgustu.

- Ohrabrujući podaci pokazuju da postepeno dolazi do stabilizacije u naplati javnih prihoda na šta su svakako uticale mere Vlade RS za ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usled pojave korona virusa, ali i niz drugih mera sa ciljem da privreda lakše prevaziđe aktuelnu krizu uzrokovanu pandemijom - istakli su u PURS.

Direktni porezi su u avgustu ove godine naplaćeni u iznosu od 38,4 miliona maraka, što je za 6,3 miliona KM ili 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći rast  bio je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od skoro 18,2 miliona KM ili 34 odsto u odnosu na isti mesec lani.

Rast je zabeležen i kod naplate poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 16,2 miliona maraka što je za šest odsto više, naplaćeno je i 2,6 miliona maraka ili 41 odsto više poreza na nepokretnosti.

Takođe, u avgustu je naplaćeno 135,1 milion KM ili za 578.319 KM više doprinosa nego u istom periodu prošle godine.

Za Fond PIO i za Fond zdravstvenog osiguranja RS naplaćeno je za jedan odsto više novca u odnosu na uporedni period, a rast jezabeležen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dečje zaštite od dva odsto.

Kod ostalih javnih prihoda, u avgustu je ostvarena naplata od skoro 34 miliona KM, što je za 3,4 miliona maraka manje u odnosu na isti mesec prošle godine. 

Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 4,4 miliona maraka ili 26 procenata više, a za kazne je uplaćeno oko dva miliona KM ili devet odsto manje…

Posmatrano od početka ove godine, Poreska uprava RS je u prvih osam meseci prikupila ukupno 1,604 milijardi KM ili četiri odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 300,9 miliona KM ili 38,7 miliona maraka manje, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 247,2 miliona KM, što je za 16 odsto manje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri