DODIK ČESTITAO ŠOJGUU: 175 godina postojanja Ruskog geografskog društva

S. M.

18. 08. 2020. u 13:52

ДОДИК ЧЕСТИТАО ШОЈГУУ: 175 година постојања Руског географског друштва

Foto D. Pozderović

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsedniku Ruskog geografskog društva Sergeju Šojguu 175 godina od osnivanja Ruskog geografskog društva.

Dodik je naglasio da je Rusko geografsko društvo jedna od najuglednijih institucija u Rusiji, koja ima prvorazredni nacionalni i međunarodni značaj.

- Vama i mnogobrojnim uglednim članovima ovog društva želim mnogo uspeha u daljem radu u ovoj izuzetno značajnoj i eminentnoj sveruskoj organizaciji i jednom od najstarijih naučnih geografskih društava u svetu, istakao je Dodik.

On je naveo da su naučne ekspedicije i istraživanja članova Ruskog geografskog društva u značajnoj meri doprineli brojnim otkrićima u raznim oblastima, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Rusko geografsko društvo osnovano je po nalogu cara Nikolaja Prvog na današnji dan 1845. godine, a ideju za njegovo osnivanje dao je admiral Fjodor Petrovič Litke, vaspitač budućeg prvog predsjednika Ruskog geografskog društva velikog kneza Konstantina Nikolajeviča.

Glavni cilj ove organizacije bio je da se okupe i pomognu najbolji mladi ruski istraživači da sveobuhvatno istraže domovinu.

Predsednika Ruskog geografskog društva je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu, a Savjtom pokrovitelja predsedava predsednik Rusije Vladimir Putin. Rusko geografsko društvo danas ima oko 30.000 članova u Rusiji i inostranstvu, a ugledni član ovog društva je i proslavljeni svjetski i srpski reditelj Emir Kusturica. Regionalne kancelarije dostupne su u svih 85 subjekata Ruske Federacije. Glavne aktivnosti Ruskog geografskog društva su ekspedicije i istraživanje, obrazovanje, kultura, rad sa mladima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)