DODIK ČESTITAO ŠOJGUU: 175 godina postojanja Ruskog geografskog društva

S. M.

18. 08. 2020. u 13:52

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsedniku Ruskog geografskog društva Sergeju Šojguu 175 godina od osnivanja Ruskog geografskog društva.

ДОДИК ЧЕСТИТАО ШОЈГУУ: 175 година постојања Руског географског друштва

Foto D. Pozderović

Dodik je naglasio da je Rusko geografsko društvo jedna od najuglednijih institucija u Rusiji, koja ima prvorazredni nacionalni i međunarodni značaj.

- Vama i mnogobrojnim uglednim članovima ovog društva želim mnogo uspeha u daljem radu u ovoj izuzetno značajnoj i eminentnoj sveruskoj organizaciji i jednom od najstarijih naučnih geografskih društava u svetu, istakao je Dodik.

On je naveo da su naučne ekspedicije i istraživanja članova Ruskog geografskog društva u značajnoj meri doprineli brojnim otkrićima u raznim oblastima, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Rusko geografsko društvo osnovano je po nalogu cara Nikolaja Prvog na današnji dan 1845. godine, a ideju za njegovo osnivanje dao je admiral Fjodor Petrovič Litke, vaspitač budućeg prvog predsjednika Ruskog geografskog društva velikog kneza Konstantina Nikolajeviča.

Glavni cilj ove organizacije bio je da se okupe i pomognu najbolji mladi ruski istraživači da sveobuhvatno istraže domovinu.

Predsednika Ruskog geografskog društva je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu, a Savjtom pokrovitelja predsedava predsednik Rusije Vladimir Putin. Rusko geografsko društvo danas ima oko 30.000 članova u Rusiji i inostranstvu, a ugledni član ovog društva je i proslavljeni svjetski i srpski reditelj Emir Kusturica. Regionalne kancelarije dostupne su u svih 85 subjekata Ruske Federacije. Glavne aktivnosti Ruskog geografskog društva su ekspedicije i istraživanje, obrazovanje, kultura, rad sa mladima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu