KRV ZA ŽIVOT JE BOŽIJI DAR: Velika akcija darivanja krvi u Koprivni kod Modriče

Vid Blagojević

04. 08. 2020. u 22:48

U ORGANIZACIJI Društva dobrovoljnih davaoca krvi Rafinerije ulja Modriča i Crkvene opštine Koprivna, a u saradnji sa Humanitarnom organizacijom Srcem za Modriču i Dobrotvornom organizacijom Trojeručica održana je velika akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Svetosavskom domu u Koprivni kod Modriče.

КРВ ЗА ЖИВОТ ЈЕ БОЖИЈИ ДАР: Велика акција даривања крви у Копривни код Модриче

Foto: Vid Blagojević

Akciji darivanja krvi odazvala su se 82 davaoca, od kojih je krv moglo dati njih  76, a šestoro nije iz zdravstvenih razloga. Sakupljeno je 26.6 litara najdragocenije tečnosti za potrebe dobojske bolnice. Među davaocima najveći broj bilo mladih humanista. Danijela Marković Đureinović krv je darovala treći put, dok je Sandri Popović bilo šesto darivanje krvi.

- Izuzetno sam ponosna da sam dobrovljni davalac krvi. Znam šta ovo znači. Moja krv ali i svih ovih ljudi može nekom spasiti život i to je ono što me čini ponosnom.- naglašava Sandra. Danijela je jedna od najmlađih davalaca krvi i ponosna što je dio jednog pokreta humanih ljudi:

- Uvek ću davati krv i ponosno sam što moja krv može nekome život spasiti. Do kraja života biću dio ovog pokreta.- obećala je Danijela.

Foto: Vid Blagojević

Na ovaj način se čuva duh humanosti među građanima a posebno među radnicima i mladima rekli su organizatori akcije. Od 76 davalaca 17 je bilo meštana Koprivne i 4 davaoca su bila iz Doboja.

- Zbog pandemije nismo mogli da organizujemo našu tradicionalnu veliku akciju na kojoj učestvuju davaoci krvi iz 13 gradova iz Srpske, Crne Gore i Srbije. Moram reči da smo u najvećem jeku pandemije u martu, aprilu i maju organizovali 3 akcije kada smo po 20 naših davalaca vozili direktno u dobojsku bolnicu da daju krv. Ovo je naša sveta obaveza da pomognemo bolesnim. – naglasio je Slavko Jevtić, predsednik DDDK Rafinerije ulja.

Foto: Vid Blagojević

Mesni sveštnik Jadranko Stojanović istaknuti humanista i učesnik gotovo svih akcija pomoći siromašnim, bolesnima i nemoćnim ocenjuje akciju kao dar od Boga:

- Učiniti bilo šta za dobro čoveka je naša Božija obaveza a dati mu ono što čovek ne može napraviti a potrebno je za život, e to je Božija milost - zaključuje sveštenik.

Jelena Mastilović, transfuziolog pri službi transfuzije krvi u dobojskoj bolnici je zadovoljna odzivom davalaca, naglasivši da se dobojska bolnica kad je krv u pitanju uvek mogla osloniti na humanost modričana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!