STROGE KAZNE DAJU EFEKAT: Poginulih na drumovima Srpske manje za 61 odsto

O. MATAVULj

03. 08. 2020. u 08:42

REPRESIVNE mere u drumskom saobraćaju, koje MUP RS sprovodi poslednjih mesec dana, daju rezultate i broj poginulih tokom jula je smanjen za čak 61,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

СТРОГЕ КАЗНЕ ДАЈУ ЕФЕКАТ: Погинулих на друмовима Српске мање за 61 одсто

Foto D. Pozderović

Mirna Miljanović, načelnica Odeljena za odnose s javnošću MUP RS, kaže da od kada se sprovodi preventivna kampanja "Vozi oprezno - putuj bezbedno" smanjen je i ukupan broj saobraćajnih nezgoda, dok su i drugi statistički podaci povoljniji nego ranijih godina.

- Tokom jula evidentirao je 790 saobraćajnih nezgoda, što je za 113 ili 12,5 odsto manje u odnosu na jul prošle godine. U odnosu na 2018. to je manje za 215 nezgoda ili 21,6 odsto - rekla je Miljanovićeva.

APEL Mirna Miljanović, Foto D. Pozderović

Pojašnjava da je u julu u saobraćajnim nezgodama poginulo sedam osoba, što je manje za 61,1 odsto u odnosu na 2019. kada je poginulo njih 18. Teško je povređeno 40 ljudi, što je manje za 14 ili 24,9 odsto u odnosu na 2019., a upola je smanjeno u odnosu na 2018. kada je teško povređeno 67 osoba.

- Značajnom poboljšanju bezbednosti u saobraćaju doprinele su brojne aktivnosti MUP RS, kao i evidentno odgovornije ponašanje građana - rekla je Miljanovićeva.

Ona kaže da će kampanja "Vozi oprezno - putuj bezbedno" nastaviti da se sprovodi i tokom avgusta.

- Apelujemo na građane da poštuju saobraćajne propise, kako bi nastavili pozitivan trend smanjenja saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama, odnosno kako bi spasli što veći broj života. To je vrednost koja se ne može nadoknaditi, niti se greška, koja je do toga dovela, može popraviti - naglasila je Miljanovićeva.

Inače, najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u Srpskoj je nepropisna i neprilagođena brzina (41 odsto), nepropisno preticanje (10 odsto), oduzimanje prvenstva prolaza (7,5 odsto). Nezgode s poginulima najčešće se dešavaju kada je kolovoz suv, kada je vedro, a najugroženiji su vozači i suvozači od 21 do 30 godina života.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!