POVELJA SOKOCA MOMIRU KRSMANOVIĆU: Sv. prorok Ilija, Krsna slava Sokoca i crkve „Romanijska Lazarica“

R.Milović

31. 07. 2020. u 17:18

U NEDELJU, 2.avgusta, skromnije nego ikada pre, zbog Kovida-19 u Sokocu će se lomiti dva slavska kolača, jer je Ilindan i Krsna slava i Dan Opštine Sokoca, a i crkve „Romanijska Lazarica“ na Sokocu.

ПОВЕЉА СОКОЦА МОМИРУ КРСМАНОВИЋУ: Св. пророк Илија, Крсна слава Сокоца и цркве „Романијска Лазарица“

Foto: R.M.

Pre par dana, odbornici su jednoglasno odlučili da se najveće opštinsko priznanje dodeli književniku iz Beograda Momiru Krsmanoviću, rođenom u Višegradu, a prošle godine ga je Rogatica proglasila za Počasnog građanina.

Krsmanović je autor više romana o stradanju Srba na prostorima Romanijskog platoa, od Sokoca do Drine.

Sutra će na svečanoj sednici SO Sokolac, „Zlatnu plaketu“, drugo po važnosti priznanje, dobiti dr.Bojana Grujić i Dom zdravlja „Dr LJubomir Đeranić“.

Srebrene plakete će biti uručene poljoprivredniku Mladenu Orašaninu i hotelu „Zlatni bor“.

Foto: R.M.

Zlatne značke će dobiti Ana Nešković, učenica generacije u SŠC „Vasilije Ostroški“, Milica Borovčanin učenik generacije u Osnovno školi Milici Borovčanin i Milici Ujić, najboljem studentu.

Priznanja će im uručiti Milovan-Cicko Bjelica, načelnik Sokoca.

Sokolac je u minuloj godini uspeo da iz bankrota i stečaja spasi Vodovod „Vrelo Bioštica i Toplanu, koji su već devet godina u postupku stečaja, a otkupi stečajnu imovinu Kruševačkog „Famineksa“.

Foto: R.M.

Momir Krsmanović

Posle sedam godina radova na vodosnabdevanju 40 sela sa pograničnog pojasa Sokoca i Rogatice, vodu za piće je već dobilo (u probnoj fazi) 420 domaćinstava, a tome se nada njih još 400.

Time će ovo vekovima bezvodno područje, konačno bunare i čatrnje zameniti česmama.

                                       

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)