VEŠTA I HRABRA DEVOJKA: Tamara (24) student generacije, a vozi kombajn (FOTO)

B. MILOŠEVIĆ

ponedeljak, 20. 07. 2020. u 10:30

ВЕШТА И ХРАБРА ДЕВОЈКА: Тамара (24) студент генерације, а вози комбајн (ФОТО)

Foto B. Milošević

TAMARA Rikanović (24), iz Broca, kod Bijeljine, prošlogodišnji student generacije na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu, ovih dana, dok privodi kraju master studije, neumorno sa kombajnom skida poslednje otkose pšenice na semberskim poljima.

Tamara se od malih nogu družila sa očevom mehanizacijom, vozila traktor, radila na rovokopaču, ali kad je sela za upravljač ogromnog kombajna, svi su se pitali kako će ova krhka devojka izaći na kraj sa komplikovanom grdosijom.

- Za vreme studija, sve obaveze na fakultetu bih pozavršavala do početka žetve, i onda trkom u selo na kombajn. Po petnaestak dana, od jutarnjih sati pa do ponoći, provodila sam na kombajnu. Mnogima je to bilo čudno i neobično, pa su se brinuli kako neću naći momka, pa zašto, umesto na njivama, ne provodim odmor na letovanju.

Ali ja imam i momka, a kada završim žetvu idem na letovanje na more. Sve se u životu može postići, ako si vredan i znaš šta hoćeš - priča Tamara. - Novi Sad je divan grad i pravo mesto za život, ali bar zasada, ja se lepše osećam na semberskim žitnim poljima i očevim mašinama.

Foto B. Milošević

 

VLASNIK SEOSKOG MUZEJA

TAMARU je, kako kažu meštani, Bog stvorio za sve. Tako je ona i vlasnik jedinog seoskog muzeja u Semberiji, sa zbirkom od oko 300 eksponata - starih novčanica, ruske harmonike, prve šivaće mašine...

Naravno, Tamara želi da svoje znanje sa fakulteta primeni u praksi, u proizvodnji i zaštiti bilja, pa joj je kao najboljem studentu stigla ponuda za posao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, ali i u Institutu u Banjaluci.

- Kada položim još nekoliko ispita na master studiju, odlučiću gde ću. Želela bih da to ne bude daleko od mog zavičaja, da mogu makar za dane vikenda da se družim sa mojim traktorima i kombajnima - kaže Tamara, po mnogo čemu izuzetna devojka.

VEŠTA I HRABRA DEVOJKA

DA ova devojka nije samo običan vozač, nego i hrabra devojka, svedoči jedan događaj koji se još prepričava u Brocu. Naime, za vreme žetve pšenice, dok je Tamara samo "stažirala", dogodio se požar na kombajnu. Vozač je ostao zarobljen u kabini, a Tamara je bez mnogo razmišljanja pritrčala, uzela aparat za gašenje i ugasila požar, spasavši vozača, kombajn, ali i ogromno polje zrele pšenice.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)