PRITISCI ZBOG VODE: Bošnjacima u Kotorskom kod Doboja i dalje smetaju komšije Srbi

Lj. ĐURIĆ

13. 07. 2020. u 07:39

DVE decenije Bošnjaci iz Kotorskog osmišljenim pritiscima pokušavaju da odvrate od ostanka u tom naselju srpske prognanike iz Vozuće i sa Ozrena, koji su u njihovom komšiluku sagradili svoje domove, na zemlji dobijenoj od Grada.

ПРИТИСЦИ ЗБОГ ВОДЕ: Бошњацима у Которском код Добоја и даље сметају комшије Срби

Lj. Đ.

Sada su se ponovo uzbunili zbog mogućnosti da njihove komišije dobiju dugo iščekivani vodovod.

U bošnjačkom Udruženju građana "Kotorsko" oštro su reagovali na te informacije, tvrdnjama da se u toj mesnoj zajednici ništa neće dešavati bez njihovog pitanja.
- Poslednjih dana na našu adresu stižu pritužbe na radove na placevima i pripremu za priključenje na naš vodovod. Bezbroj puta do sada smo peticijama izrazili oštro negodovanje da se Srbima priključi voda s našeg vodovoda, jer ne postoji odluka Zbora građana o njegovom proširenju - reagovanje je UG "Kotorsko".
Na taj način Bošnjaci su ponovo stavili do znanja da prognani Srbi nisu dobrodošli u njihov komšiluk. Razlog tome je što zemljište ZZ "Bosnakop", koje je Grad dao za 125 placeva za Srbe, smatraju svojom imovinom, oduzetom 1964. godine.
Zbog toga su opstruisali svaku aktivnost koju su Grad ili Srbi u Kotorskom preduzimali da obezbede pristojan život, nakon što su proterani sa svojih ognjišta.

Lj. Đ.

Radovi uznemirili Bošnjake


Protivili su se i gradnji crkve u srpskom delu Kotorskog i uspeli u tome, kao i gradnji kanalizacije i postavljanju priključka za telefon. Da im se, ipak, dozvoli da se priključe na vodovod, pre nekoliko godina Bošnjaci su skoro pa pristali, kada su im Hrvati u susednom Johovcu otkazali korišćenje fudbalskog stadiona. Grad im je ponudio pomoć u izgradnji igrališta u Kotorskom, a da zauzvrat Srbima dopuste priključenje na lokalni vodovod.
Ali opet je proradio inat kod radikalnijih Bošnjaka, koji su imali jači uticaj u Savetu MZ.
- Ne moraju nam dati zemljište "Bosnakopa" za gradnju igrališta, niti pomoći finansijski izgradnju, ali vodu Srbima nećemo dati - bio je stav većine u toj MZ.
Kada su im iz gradske uprave ponudili da sagrade i svlačionice uz stadion i Dom kulture, koje bi koristili i Srbi, Bošnjaci su i taj predlog odbili.
RADOVI NA MREŽI
NAKON novih protesta Bošnjaka zbog spekulacija o tome da će komšije Srbi biti priključene na njihov vodovod, u Gradskoj upravi nisu mogli da potvrde te tvrdnje.
- Ono što se trenutno radi u Kotorskom jeste rekonstrukcija elektromreže - informacije su iz Gradske uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju