BOŠNJACI I STRANCI NE MOGU BEZ SRBA: Sudije Ustavnog suda BiH žale se da su u problemu zbog nedostatka kvoruma

Невена Бунић
Nevena Bunić

25. 03. 2024. u 06:45

STRANE sudije iz Ustavnog suda BiH i one koje dolaze iz Federacije požalile su da se ova pravosudna institucija nalazi u velikom problemu, zbog odlaska u penziju trojice sudija, i činjenice da na njihova mesta nisu imenovane nove sudije.

БОШЊАЦИ И СТРАНЦИ НЕ МОГУ БЕЗ СРБА: Судије Уставног суда БиХ жале се да су у проблему због недостатка кворума

foto Nezavisne novine

Zbog nedostatka kvoruma, onemogućen je rad Velikog veća. S druge strane, iz Srpske poručuju da neće imenovati nove sudije, sve dok stranci sede u Ustavnom sudu BiH, i donose odluke na štetu Srpske.

Ustavnom sudu BiH trenutno nedostaju čak trojica sudija. Uz dva srpska još nije imenovan i jedan hrvatski sudija, odluke se svode na tri stranca, dva Bošnjaka i jednog Hrvata. Predsednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić, rekla je da je Ustavni u 2023. radio u nemogućim uslovima.

- Ove upražnjene sudijske pozicije do danas nisu popunjene. Na taj način je potpuno onemogućen rad Ustavnog suda BiH u Velikom veću, koje čini šest domaćih sudija, a za kvorum je potrebno najmanje pet. Ovo je bitno zato što je u dosadašnjoj praksi suda upravo Veliko veće odlučivalo o najvećem broju predmeta - požalila se Galićeva.

Zbog ovakve situacije, tvrdi Galićeva, Ustavni sud ima manji broj rešenih predmeta.

Pravnik Ognjen Tadić za "Novosti" je rekao da sudije iz RS neće biti imenovane u Ustavni sud BiH, sve dok ova pravna institucija bude donosila odluke na štetu Srpske, i dok strane sudije ne odu.

Nepoverenje u pravosudnu instituciju

GRAĐANI BiH najviše su oštećeni time što se u kontiniutetu kriminalnim intervencijama korumpira deo sudija Ustavnog suda, tvrdi Ognjen Tadić.

- To je stvorilo ogromno nepoverenje u ovu pravosudnu instituciju. Oko Ustavnog suda postoji čitava kriminalna organizacija ili više njih koje su se uvek preporučivale pojedincima ili grupama koje su u stanju da kupe presude - naveo je Tadić.

- Jedan od uslova za izbor sudija iz RS je usvajanje, ustavom zasnovanog zakona, kojim prestaje mandat stranim sudijama, i umesto njih da ih bira Parlamentarna skupština BiH i drugi domaći organi - ističe Tadić.

Dodaje da je Ustavni sud nagazna mina na kojoj može eksplodirati "Dejton", i zbog koga se u ovu zemlju može vratiti rat. Valerija Galić je svesna toga i potpuno je nekorektno da daje izjave kakve daje.

Ulje na vatru bacila je Venecijanska komisija, koja je nedavno dala predlog da se pravilima Ustavnog suda menjaju odredbe o kvorumu i o većini potrebnoj za odlučivanje, i koracima koje može preduzeti ovaj sud, među kojima su najbitniji produženje mandata sudija nakon što napune 70 godina i promene u načinu glasanja na plenarnoj sednici i u Velikom veću Suda, a što je odmah podržao Kristijan Šmit.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan rekao je da je ovo najdrastičnije kršenje ustavnog uređenja i ustavne strukture od Ustavnog suda, i dosad nije viđeno na zemaljskoj kugli.

- Ustavne norme su jasne kao suza, a oni su opet preglasavanjem izašli iz okvira ženevskih i njujorških principa i stvaraju jednonacionalnu unitarnu državu. Potpuno nelogično, ali u BiH realnost je Ustavni sud, u kojem sede sudije stranci, i koji se ponašaju kao naddržavna vlast u BiH i najjače oružje bošnjačke politike - rekao je Karan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?