NAPADOM NA PROJEKAT „BUK BIJELA“ SARAJEVO NAPADA IMOVINU RS: Tužilaštvo BiH otvorilo predmet o kapitalnoj investiciji RS i Srbije

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 02. 2024. u 10:28

TUŽILAŠTVO BiH otvorilo je predmet u slučaju nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH od strane Komisije za koncesije BiH, vezanih za izgradnju hidroelektrana na reci Drini. Ovaj veliki projekat pod nazivom "Buk Bijela" realizuju Republika Srpska i Srbija, a vredan je više od 500 miliona evra. Ali, političari iz Sarajeva već tri godine pokušavaju da ospore ovaj projekat, tražili su i odluku Ustavnog suda po tom pitanju, jer pokušavaju da nametnu tezu da Srpska ne može ništa graditi bez dozvole sa nivoa BiH.

НАПАДОМ НА ПРОЈЕКАТ „БУК БИЈЕЛА“ САРАЈЕВО НАПАДА ИМОВИНУ РС: Тужилаштво БиХ отворило предмет о капиталној инвестицији РС и Србије

Budući izgled HE "Buk Bijela", Foto ERS

Sagovornici "Novosti" kažu da se uključivanjem i Tužilaštva BiH pokušava osporiti kapitalni projekat RS i Srbije, a dodatno napraviti pritisak na otimanje imovine RS.

- Ovde se u stvari radi o napadu na imovinu Srpske i suština svih takvih odluka Ustavnog suda BiH jeste priprema za otimanje imovine RS. Ovde se ne radi o tome da nekome smeta ili ne smeta investicija Srbije i Srpske, mada znamo da smeta, već se radi o tome da Republika Srpska uopšte nema pravo da donosi odluke o investicijama u svoje prirodne resurse, jer je to nešto što Republici Srpskoj žele da otmu - kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD u PBiH kaže da Federaciji BiH smetaju gradnja i investicije u RS jer vrlo verovatno neka od stranih kompanija želi lokaciju na kojoj se gradi projekat.

- Srbija je uvek bila prijatelj svih naroda u BiH. Sve je ovo rezultat strane reforme pravosuđa kojim su stranci u potpunosti ovladali. Ništa srpsko, pa makar i milionska investicij, nije im prihvatiljivo - poručila je Vulićka.

Neophodno odobrenje

RADOVAN Kovačević dodaje da žele da nametnu narativ da kada Republika Srpska namerava da gradi značajnije infrastrukturne zahvate, za tako nešto mora da dobije odobrenje BiH.

- Svi smo mi svesni da bi to značio kraj i nestanak Srpske i iz tog razloga smo spremni da vodimo tu vrstu političke borbe. Ono što je njihova želja jeste da RS nestane - poručio je Kovačević.

Ustavni sud BiH je prošle godine razmatrao predmet koji se tiče izgradnje Hidroelektrane "Buk Bijela", za koju su kamen temeljac položili premijeri Srpske i Srbije još u maju 2021. godine, a dva meseca kasnije 24 poslanika, mahom iz reda Bošnjaka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputili su zahtev sudu za rešavanje spora između BiH i Srpske, tražeći zabranu gradnje jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH.

Sud je tada naredio formiranje Zajedničke komisija za koncesije u kojoj se našlo sedam članova i to iz Komisije za koncesije BiH i Republičke komisije za te poslove. Ali, zbog odsustvovanja jednog člana Komisije iz reda Bošnjaka, nikakva odluka nije doneta. Zbog ovoga Ustavni sud BiH se obratio Tužilaštvu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?