IZBORNI ZAKON PAO U DOMU NARODA: Plan Šmita i SDA nije prošao u Parlamentu BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 02. 2024. u 14:07

DOM naroda Parlamenta BiH većinom glasova odbio je da razmatra po hitnoj proceduri izmene i dopune Izbornog zakona BiH koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu. Zakon koji je predložila SDA tako je vraćen da bude razmatran u redovnoj proceduri.

ИЗБОРНИ ЗАКОН ПАО У ДОМУ НАРОДА: План Шмита и СДА није прошао у Парламенту БиХ

Dom naroda PBiH, Foto Parlament BiH

Inače, Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, kojeg RS ne priznaje, pre dva meseca poručio je da se Izborni zakon BiH mora usvojiti u Parlamentu BiH ili će ga on nametnuti. Odmah nakon Šmitove pretnje SDA je u parlamentarnu proceduru uputila nacrt Izvbornog zakona BiH, a koji nije prihvatljiv Srbima i Hrvatima.

Šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da je protiv hitne procedure zbog toga što nisu ispunjeni osnovni uslovi da bi jedan zakonski predlog bio razmatran po hitnoj proceduri.

- Ne znam šta je ispunjeno u članu 124 u kojem se kaže "visoki stepen hitnosti", kada se kaže da će ovaj zakon stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja, a primenjivaće se od 2026. godine - naveo je Nović.

Delegat Kluba srpskog naroda Snježana Novaković Bursać iznela je niz primedbi na tekst izmena Izbornog zakona koje se, između ostalog, tiču integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

Bošnjaci

ŠEF Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Šefik Džaferović je rekao da će ovaj klub uvek podržati novi Izborni zakon.

- Računamo da niko ne bi trebao da ima ništa protiv jačanja integriteta izbornog procesa - rekao je Džaferović.

Istakla je da nema potrebe za nametnutim rešenjima i "guranjima u procese".

- Nema potrebe da nam neko tako nešto servira. Došao neko iz belog sveta i nešto nam implementira, da i u toj oblasti postanemo pokusni kunići - rekla je Bursaćeva i dodala da uvođenje tehnologije ne može vratiti poverenje u izborni proces.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)