STATISTIČKI PODACI U TREBINJU NISU OPTIMISTIČNI: Više pokušaja razvoda, manje brakova

D.Curać

30. 01. 2024. u 12:57

STATISTIČKI podaci trebinjskog Matičnog ureda i Centra za socijalni rad nisu nimalo optimistični kada su u pitanju sklapanja brakova i pokušaji razvoda u toj lokalnoj zajednici.

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ У ТРЕБИЊУ НИСУ ОПТИМИСТИЧНИ: Више покушаја развода, мање бракова

D. Curać

Naime, ti podaci pokazuju da je, u odnosu na 2022. godinu, u 2023. bilo manje sklopljenih brakova u Trebinju, a više zahteva za razvod parova koji imaju maloletnu decu.

- Lani je venčano 157 parova, a u 2022. godini u matične knjige venčanih upisano je 190 parova - naveli su u Matičnom uredu.

U Centru za socijalni rad kažu da su uzroci za razvod braka različiti. Ono što se posebno ističe su osnovni loša materijalna situacija, nasilje, te poroci poput kocke i alkoholizma.

- Kada supružnik podnese zahtev za razvod braka u kome su maloletna deca, daje se nekoliko šansi da se prevaziđu nesuglasice između partnera i da dođe do pomirenja, što procenjuju stručni radnici. Ako se proceni da ima šanse da se brak održi, više je pokušaja mirenja i duže vreme za prevazilaženje bračnih nesuglasica - rekao je Zoran Anđušić, direktor Centra za socijalni rad Trebinje.

Nadležni u parnicama

U CENTRU za socijalni rad Trebinje uključuju se samo u zahteve za razvode u slučajevima u kojima parovi imaju maloletnu decu. Kod drugih supružnika, ukoliko ne žele da žive u bračnoj zajednici, nadležni sudovi su ti koji se bave brakorazvodnim parnicama.

U ovoj ustanovi navode da je prošle godine bilo više mirenja bračnih supružnika, nego godinu ranije, zahvaljujući čemu je došlo do manjeg broja razvoda pošto je u 2022. bilo 28, a u prošloj 26.

- U 2022. godini je bio 31 pokušaj mirenja, a u tri slučaja supružnici su odustali od zahteva za razvod, jer su prevazišli nesuglasice. Prošle godine pokušaj mirenja je rađen u 34 slučaja, a osam je odustalo od zahteva, pošto su, takođe, prevazišli bračne nesuglasice - dodao je Anđušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)