PREDNJAČE MALIGNE BOLESTI: Zahtevi za ostvarivanje invalidske penzije u Fondu PIO Srpske

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

20. 01. 2024. u 06:34

U POSTUPKU rešavanja zahteva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju u Fondu PIO Republike Srpske, u periodu januar-decembar prošle godine, zabeleženo je 6.168 ocena radne sposobnosti, što je u odnosu na prethodnu godinu za 1.022 odnosno 19,85 odsto ocena više, kazao je dr Mladen Milić, direktor Fonda PiO RS.

ПРЕДЊАЧЕ МАЛИГНЕ БОЛЕСТИ: Захтеви за остваривање инвалидске пензије у Фонду ПИО Српске

Foto:V.Mitrić

Na domaće osiguranje odnosilo se 4.731 ili 76,70 odsto zahteva, dok je sa inostranim nosiocima osiguranja usaglašavano 1.437 ili 23,30 odsto zahteva za ocenu radne sposobnosti.

Znatno povećanje broja zahteva za ocenu radne sposobnosti proizašlo je iz novih propisa u oblasti zdravstvenog osiguranja, kojima su osiguranici obavezani da pre isteka roka od šest meseci privremene nesposobnosti za rad, od lekara porodične medicine, budu upućeni na ocenu radne sposobnosti.

Gubitak radne sposobnosti lekari-veštaci Fonda su utvrdili u 1.694 od čega 1.198 u u domaćem i 496 u ino osiguranju.

- Gubitak radne sposobnosti kao posledica bolesti u prošloj godini najčešće se pojavljivao kod malignih bolesti (379), kardiovaskularnih (335), duševnih(287), bolesti nervnog sistema(161) i bolesti mišićno-koštanog sistema i veznog tkiva (148) - priča dr Milić.

Utvrđivanje radne sposobnosti

NASUPROT utvrđenom gubitku radne sposobnosti u prošloj godini kod 1.694 slučaja veštaci Fonda PIO su, u odgovarajućem postupku, kod 4.474 ili 72,54 odsto slučaja utvrdili da invalidnost u smislu gubitka radne sposobnosti ne postoji, da lečenje nije završeno, da postoji smanjena radna sposobnost, da ispitivanje i lečenje nije okončano.

Od pet navedenih bolesti tri-maligne, kardiovaskularne i duševne bolesti, bez promena, i dalje su najdominantnije i njih tri čine više od 60 odsto svih nastanaka invalidnosti odnosno gubitaka radne sposobnosti, što je nepovoljno, posebno zbog dominacije malignih bolesti, koje su u razvijenijim državama sa manjom zastupljenošću.

Zapaža se i to da je gubitak radne sposobnosi kao posledica povrede na radu u prošloj godini nastao u 147 slučaja što je za 29 slučaja ili 24,58 odsto više nego u prethodnoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)