TREBINJE DOMAĆIN ŠESTE ZIMSKE ŠKOLE: O fizici na stručan način

D.Curać

18. 01. 2024. u 05:00

U GIMNAZIJI "Jovan Dučić" održava se šesta Zimska škola fizike, koja je okupila više od stotinu učenika zavšnih razreda osnovnih i učenika srednjih škola iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

ТРЕБИЊЕ ДОМАЋИН ШЕСТЕ ЗИМСКЕ ШКОЛЕ:   О физици на стручан начин

D. Curać

Bobo Slijepčević iz Društva fizičara istočne Hercegovine, koje je i organizator škole, kaže da je zadovoljan odzivom učenika, kao i predavačima iz Srbije i Srpske koji su dokazani u svom poslu.

- Ove godine najviše je popularno-naučnih predavanja, namenjenih učenicima koji još uvek nisu sigurni da li će im bavljenje fizikom, ili nekim zanimanjima koja se oslanjaju na fiziku, biti izbor. Takva predavanja su dobar način da vidi šta sve nudi ova nauka - rekao je Slijepčević.

Stefan Đorđević, istraživač na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je prvi put u Trebinju, mladim fizičarima će predavati o elektromagnetizmu, kao zanimljivom fizičkom fenomenu bliskom mlađoj geraciji, pošto uređaji koje koriste rade na principu elektromagnetnih talasa.

- Fizika opisuje svet oko nas i veoma je zanimljiva nauka. Prema dosadašnjim iskustvima u radu sa učenicima ova nauka, ipak, ima budućnost - naglasio je Đorđević.

Labaratorijske vežbe

TOKOM Zimske škole fizike, pored teoretskih predavanja biće organizovane i laboratorijske vežbe. Rad ovogodišnje škole podržala je trebinjska gradska uprava, Republički pedagoški zavod, Gimnazija "Jovan Dučić" i Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje.

Mladi fizičari u Trebinju su se okupili kaklo bi dodatno učili o ovoj nauci, ali i stekli nova prijateljstva.

- Volim fiziku, a od ove škole očekujem da naučim nešto novo. Prvi put sam učesnik, a osim učenja nadam se i dobrom druženju - istakla je Marina Golijanin, učenica prvog razeda Srednje škole "Aleksa Šantić" iz Nevesinja.

Slična očekivanja ima i Ognjen Bošković, učenik trećeg razreda Srednjoškolskog centra "Pero Slijepčević" iz Gacka.

- Nadam se da ću proširiti svoje dosadašnje znanje iz fizike, jer to je nauka u kojoj uvek ima novih pitanja - naglasio je Bošković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)