FEDERACIJA OTIMA SRPSKE STANOVE: Skandalozan predlog zakona o otkupu predratnih nekretnina po niskim cenama

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 01. 2024. u 12:38

VLADA Federacije BiH usvojila je, i po hitnoj proceduri poslala u Parlament FBiH, Zakon o vraćanju, dodeli i prodaji stanova i Zakon o izmenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Tim dokumentima, kako kažu sagovornici "Novosti", Vlada FBiH namerava da za minimalnu cenu kupi tzv. predratne vojne stanove na području FBiH, a čiji su vlasnici Srbi.

ФЕДЕРАЦИЈА ОТИМА СРПСКЕ СТАНОВЕ: Скандалозан предлог закона о откупу предратних некретнина по ниским ценама

Foto Vlada FBiH

Kako tvrde sagovornici, radi se o najmanje 1.000 stanova na čije stanarsko pravo polažu Srbi. Većina ovih stanova se nalazi u Sarajevu, a deo i Konjicu, Travniku, Bihaću, Bugojnu, gde je nekadašnja JNA imala namensku industriju.

Zabrinjavajuće je i da se u tim zakonima navodi da ukoliko se vlasnik stana ne javi institucijama FBiH, stan prelazi u vlasništvo opštine gde se nalazi. Vlada FBiH je propisala i da se za kvadrat stana isplaćuje 1.000 maraka po kvadratu, ali da se ta cena umanji za amortizaciju od jedan odsto godišnje, od kada je vlasnik dobio stan, a to je za Srbe koji su proterani znači smanjenje cene za oko 30 odsto!

- Sramota je i krajnje maliciozno da nekome kome stan vredi od 3.000 do 3.500 KM, u nekim slučajevima i do 4.000 KM po metru kvadratnom, kažete da će mu biti isplaćeno po 1.000 KM minus amortizacija od jedan odsto godišnje - kaže Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Prema njegovim rečima, licima koja su, na primer, stekla stanarsko pravo 1988. godine, prema predloženom zakonskom aktu se cena stana sa 1.000 KM po metru kvadratnom smanjuje na 640 KM, dok istovremeno tržišna verovatno iznosi i do 3.000 KM.

Diskriminacija na delu

JEDINO pravno valjano i pravično rešenje za pitanje stanarskih prava u FBiH, u slučaju da stranke ne žele ili ne mogu da ostvare povrat ovih stanova i uknjižbu prava svojine, jeste isplata naknade u visini tržišne vrednosti stanova, rekao je saradnik na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dejan Pilipović.

- Drugačije postupanje bi bilo diskriminatorno i neustavno - izjavio je Pilipović.

- To znači da će ti Srbi biti oštećeni po kvadratu za oko 2.000 do 2.500 KM na primeru malog stana od 55 metara kvadratnih. Dakle, na prosečan stan od 55 metara kvadratnih, Srbin, koji će morati da ga proda za 650 KM po kvadratu biće u gubitku od 130.000 KM - rekao je Radanović.

Povodom zakona koji planira da usvoje u FBiH, reagovao je i premijer RS Radovan Višković.

- Pozivamo sve koje su dali glas za skandalozni predlog ovog zakona da ga hitno suspenduju iz parlamentarne procedure, i da pripreme novi predlog koji bi adekvatno obeštetio hiljade obespravljenih ljudi, direktno ugroženih u slučaju implementacije ovog predloga. Ovo predstavlja još jedan od skrivenih planova koji za cilj ima odvraćanje Srba od povratka u FBiH, kao i narušavanje atmosfere suživota koja je uveliko narušena u ovom entitetu - dodao je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)