PALILI SRPSKE TROBOJKE UZ "ALAHU EKBER": Bes iskalili na zastavama

S. Mišljenović

11. 01. 2024. u 08:00

REPUBLIKA Srpska isključuje mogućnost napada policijskih snaga FBiH ili Oružanih snaga BiH, ali strepi zbog pripadnika Islamske države i sličnih organizacija, koji su se vratili u BiH.

ПАЛИЛИ СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ УЗ АЛАХУ ЕКБЕР: Бес искалили на заставама

Foto: Printskrin/TikTok

Ovo upozorenje predsednika RS Milorada Dodika oslanja se na izlive mržnje koji su se iskazivali širom Federacije BiH prema srpskom narodu, u vreme obeležavanja 9. januara - Dana Republike. Tako je trobojka skinuta sa Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, a u Zenici je zapaljena zastava Republike Srpske uz povike "Alahu ekber" i mahanje ratnim barjacima tzv. Armije BiH.

Uz medijske ocene da je defile u Banjaluci bio "Dodikov bal vampira" i apel Zapadu da se ne dozvoli proslavljanje "genocida", političko Sarajevo je još jednom potvrdilo da im je cilj potpuna eliminacija entiteta RS i njegovo utapanje u unitarnu BiH.

Prisećajući se nemilih scena, lider RS je u intervjuu za "Glas Evrope" rekao da bi pripadnici terorističkih organizacija koji su se vratili u BiH mogli da izvrše pojedinačne napade, ali da bi takvi ataci omogućili Srpskoj da preuzme punu kontrolu nad svim svojim granicama.

Na pitanje da li su u Sarajevu svesni pretnje "Islamske države", Dodik je odgovorio da Sarajevo ne samo da je svesno toga, već da "proizvodi teroriste".

- Unutar Evrope, BiH je, uz samoproglašeno Kosovo, proizvela najveći broj pripadnika Islamske države. To nisu bili Srbi.. Predsednik Vlade RS Radovan Višković poručio je da su na dan kada je Srpska proslavljala Dan Republike iz Federacije BiH došle ružne poruke:

- Naša želja nikada nije bila da proslavom Dana Republike nekoga iritiramo, provociramo. I neki drugi slave svoje datume, koji se nama mogu sviđati manje ili više, ali nikome ne branimo. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da Srbi neguju kulturu življenja, suživota i sebi nikada neće dopustiti vređanje drugih naroda i običaja kao što je učinjeno u Zenici:

- Pozivam sve Srbe iz Republike Srpske da nikada ne uzvrate sličnom merom pljuvanja po tuđim svetinjama i paljenjem zastava. To sebi ne dopuštamo. Podsećam da 1. marta, koji se proslavlja u Federaciji BiH, niko u RS nije zapalio zastavu BiH, niti kantona, iako se taj datum ne podržava i ne obeležava kod nas.

Nenad Nešić, ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH, kaže da dešavanja u FBiH pokazuju da Srbi tamo nemaju nikakva prava i da su trenutno najugroženiji narod u Evropi:

- To još jednom pokazuje da je RS uslov opstanka srpskog naroda na teritoriji BiH.

Nećemo voleti Bosnu na silu

NEMA te sile koja može doći i nametnuti bilo kom Srbinu da voli neku tamo zmišljenu Bosnu, a da zaboravi na ponos i sreću koji se u njemu bude i pri samom pomenu imena Srpske - poručio je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

On je napisao da "nikakve ambasade, pa ni američke i britanske, i nikakvi Bećirovići, Komšići, Konakovići, Zvizdići, Salkići i slični likovi na političkoj sceni, koji bi najradije da je BiH unitarna, neće izmeniti ni njenu istoriju, a ni realnost da je sastavljena i od Republike Srpske, koja ih toliko nervira i koju toliko mrze. Mi ne želimo nikome ništa loše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)