SRPSKA ZATRAŽILA OD STRANACA DA NAPUSTE USTAVNI SUD BiH: Nema imenovanja srpskih sudija dok stranci sede pored njih

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 12. 2023. u 07:00

SRPSKA neće imenovati dvojicu sudija u krnji Ustavni sud (US) BiH sve dok ne bude donet Zakon o Ustavnom sudu i okončan mandat stranih sudija. Ustavni sud BiH tako će Novu godinu započeti sa tri prazne sudijske stolice, i od devet sudija samo šest će učestvovati u donošenju odluka. U sudu do daljeg neće biti dvoje srpskih sudija i jednog hrvatskog, jer u Parlamentu FBiH poslanici mesecima blokiraju izbor drugog hrvatskog sudije.

СРПСКА ЗАТРАЖИЛА ОД СТРАНАЦА ДА НАПУСТЕ УСТАВНИ СУД БиХ: Нема именовања српских судија док странци седе поред њих

Foto Radio Sarajevo

Srpski član PBiH Željka Cvijanović poručila je da legitimnost Ustavnog suda BiH prestaje penzionisanjem Zlatka Kneževića, jedinog preostalog sudije iz Srpske i istakla da je taj proces započeo još ranije, izmenom pravilnika bez saglasnosti i prisustva svih sudija.

- Umesto da štite Ustav i ustavna rešenja, oni su nastojali da kreiraju nešto drugo zaobilazeći redovne procedure. To su radili kao izvršioci onih koji žele da unitarizuju i centralizuju BiH - navela je Cvijanovićeva.

Predsednik NS RS, Nenad Stevandić, uputio je molbu i pismo stranim sudijama u Ustavnom sudu da podnesu ostavke i povuku se iz rada te institucije, jer je njihovo delovanje, kako kaže, između ostalog, prepreka članstvu BiH u EU.

- Cilj je da BiH nastavi svoj evropski put, a vaša ostavka bila bi racionalna i korektna na tom putu - rekao je Stevandić.

Završava karijeru krajem godine

ZLATKO Knežević, odlazeći sudija Ustavnog suda BiH, jednoglasno je izabran za člana Biroa Venecijanske komisije. Ovo je prvi put da je neko sa prostora bivše Jugoslavije izabran na tako visoku poziciju. Takođe, jedini je koji je izabran, a da nije iz EU, odnosno SAD ili Kanade. Knežević karijeru u Ustavnom sudu BiH završava zaključno sa zadnjim danom ove godine.

Istakao je da BiH ne može da funkcioniše preglasavanjem sudija u Ustavnom sudu, kao i da sud nema legitimitet bez srpskih sudija.

Nakon penzionisanja srpskog sudije, Zlatka Kneževića, od 1. januara 2024. pravdu u najvišoj sudskoj instanci u BiH, deliće jedna Nemica, Albanac, Švajcarkinja, te dvoje bošnjačkih i jedan hrvatski sudija. U političkom Sarajevu se spekuliše da bi OHR mogao intervenisati i nametnuti podobne Srbe u Ustavni sud.

Staša Košarac, zamenik predsedavajućeg Saveta ministara, nema dilemu da bi Srpska radila na svoju štetu ako bi izabrala sudije u Ustavni sud.

- To bi značilo da bi ponovo bili preglasavani, da bi se Srpskoj oduzimala njena imovina - kaže Košarac.

Iz Srpske već duže vremena ne primenjuje odluke US BiH, koji je između ostalog osporio i Dan RS 9. januara i doneo odluke kojima se pokušava imovina na području RS upisati na BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)