MUP RS PRATI DŽIHADISTE: U Srpskoj na oprezu, paradžemati na području Federacije BiH a ratnici iz Sirije nisu procesuirani

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 11. 2023. u 10:30

U SRPSKOJ, prema saznanjima MUP RS, ne postoje paradžemati, ali raspoloživa saznanja ukazuju da u RS postoji određen broj lica, simpatizera i pristalica navedenog pokreta, koji imaju kontakte sa istomišljenicima u Federaciji BiH i zemljama regiona, a neki od njih posećuju takve zajednice i paradžemate u FBiH, potvrđeno je "Novostima" u MUP RS.

МУП РС ПРАТИ ЏИХАДИСТЕ: У Српској на опрезу, параџемати на подручју Федерације БиХ а ратници из Сирије нису процесуирани

Obuka džihadista na Bliskom istoku, Foto shutterstock

- Upravo iz tih razloga MUP RS čini sve da se bezbednosni problemi preduprede i u tom smislu sarađujemo ne samo sa bezbednosnim agencijama u BiH i regionu i šire. Nažalost, drugi deo BiH ne shvata ozbiljno ovaj problem iz raznih razloga - ističu u MUP RS.

Stručnjak za bezbednost, Dževad Galijašević, kaže da se paradžemati nalaze na području Federacije BiH u kojima ne vladaju zakoni države, i oni postoje već dugi niz godina.

On dodaje i da u BiH boravi veliki broj bivših ratnika iz Sirije koji nisu adekvatno procesuirani.

- Na teritoriji Federacije BiH od 2016. godine do danas registrovano je 69 vehabijskih naselja u 20 lokalnih zajednica, ali ovaj broj je sigurno i veći - ističe Galijašević.

I Hrvatska shvata ozbiljno

PRE nekoliko dana direktor Hrvatske obaveštajne službe, Danijel Markić, izjavio je da ta služba, "sagledavajući susedstvo godinama", dobro poznaje pitanje islamskog terorizma.

- Znamo da se oko 1.000 ljudi iz našeg susedstva borilo u Siriji i Iraku, od čega se barem trećina vratila. Tako da to shvatamo vrlo ozbiljno - rekao je Markić.

Republika Srpska je na situaciju da su radikalni islamisti pronašli uporište u BiH, upozorila i američki Senat i Kongres, kao i evropske parlamentarce u pismo koje su poslali članovi srpske većine u Parlamentu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)