IZABRAN SUDIJA KOJI ĆE VODITI PROCES PROTIV PREDSENIKA RS: Dodik - Mi nismo slobodni u BiH, to nije naša zemlja

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 10. 2023. u 06:25

PROCES pred Sudom BiH predsedniku RS, Miloradu Dodiku, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji je već prozvan političkim procesom, biće nastavljen u roku od 60 dana.

ИЗАБРАН СУДИЈА КОЈИ ЋЕ ВОДИТИ ПРОЦЕС ПРОТИВ ПРЕДСЕНИКА РС: Додик - Ми нисмо слободни у БиХ, то није наша земља

Foto V. Tripić

Odlučeno je da sudija Suda BiH Mirsad Strika vodi proces protiv predsednika RS i v. d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

Strika je izabran po CMS sistemu gde se biralo između devet sudija. Predsednik Dodik, istakao je, povodom procesa koji se u Sudu BiH vodi protiv njega, da je to pravni cirkus, ali i politički i ljudski, koji najviše ide na štetu BiH.

- Jer ako postoji zemlja koja trpi da joj dođe stranac i napiše neku normu, a da sud i tužilaštvo postupaju po njoj, kakva je to zemlja? Od svega u njoj je najbolje to što vlada mir, nema ekscesa. Sve drugo ništa ne funkcioniše - rekao je Dodik.

On je istako i da Srbi nisu slobodni u BiH.

- Zato pričam o BiH u kojoj nema smisla biti. Što se nas tiče, mi nismo slobodni u BiH, ona nije naša zemlja da u njoj možemo ostati. Prva prilika koja se pruži mi ćemo je iskoristiti. Došao sam u Sud BiH da pokažem koliko je sve to apsurdno i mislim da sam to i dokazao - poručio je Dodik.

Biografija sudije

MIRSAD Strika je za sudiju Suda BiH imenovan je 17. decembra 2009, a na dužnost je stupio 15. januara 2010. godine. Tokom svoje karijere Strika je bio član Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH od novembra 2004. do novembra 2008, a zatim član Federalne izborne komisije od 1996. do 2001. godine. Strika je zapamćen i po osuđujućoj presudi bivšem direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH Goranu Zupcu.

Na sarajevskom Pravnom fakultetu, Odeljenje u Zenici, diplomirao je 1981. godine, a 1985. u Sarajevu imenovan je za sudiju.

Proces protiv predsednika Srpske i v. d. direktora "Službenog glasnika" nije samo udar na RS i njene institucije, nego je udar na celu BiH, kaže pravnik Ognjen Tadić. On je ističe da je BiH država, na optuženičkoj klupi bio bi Kristijan Šmit.

- Ali pošto u Sarajevu čine sve da BiH nikada ne postane slobodna država, već da ostane protektorat onda imamo suđenje koje će se sigurno pretvoriti u suđenje tom protektoratu i nakon koga više ništa neće biti isto - naveo je Tadić.

Portparol SNSD, Radovan Kovačević, izjavio je da je cilj postupka pred Sudom BiH protiv predsednika RS i v. d. direktora "Službenog glasnika" da se sruši Srpska, što njeni građani i institucije neće dozvoliti. Istakao je da Dodika mogu smeniti ili izabrati građani Srpske na demokratskim i slobodnim izborima, a zna se da on već dugo uživa građansko poverenje.

On smatra da postoji već spreman scenario suđenja koji se sad završava, i naveo da RS nije slepa i bez demokratskih alata da se bori za svoja zagarantovana prava.

- Dodik je mandat dobio na slobodnim i demokratskim izborima od građana Srpske i poštuje Ustav i zakone. Spremni su da ekspresno sklone Dodika, ali poručjemo da to neće ići tako lako. Ovakav slučaj ne postoji nigde u svetu i Evropi - naglasio je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku