UIGRANA ŠEMA KRIMINALNE GRUPE: Uhapšeni otkrili kako su se u Srpskoj sređivali vozački ispiti

Novosti Onlajn

13. 10. 2023. u 12:42

U AKCIJI “Alter ego”, koju je izvela policija i Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske uhapšena je organizovana kriminalna grupa koja je od 2021. godine u više opština na istoku Republike Srpske, ali i Federacije BiH omogućavala kandidatima da bez polaganja vozačkih ispita dođu do vozačkih dozvola.

УИГРАНА ШЕМА КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ: Ухапшени открили како су се у Српској сређивали возачки испити

Foto: Profimedia

Jedan od uhapšenih otkrio je da su pojedini članovi komisija za polaganje vozačkih ispita i testova o poznavanju saobraćajnih propisa bili u direktnom sukobu interesa, jer su svoje auto-škole prepisali na rođake, a kandidati upravo tih škola bili su kasnije u privilegovanom položaju tokom polaganja vozačkog ispita, pišu mediji.

Osim sukoba interesa, uhapšeni članovi komisija podmićivani su novcem od strane instruktora, a sve kako bi se upravo pojedini kandidati našli među onima koji bi izašli i naravno odmah iz prve položili vozački ispit.

Pojedini članovi komisije, pa čak i oni visokorangirani, imali su svoje povlašćene kandidate za koje bi urgirali.

Poseban deo odnosio se na prodaju informacija o tome ko će na određenom vozačkom ispitu biti imenovan kao ispitivač.

Ovo je otvaralo mogućnost da se na vozačkom ispitu pojave kandidati privilegovanih auto-škola sa sigurnom potvrdom da će položiti ispit.

Koliko je uigrana šema bila govori i to da su članovi koji su bili u Komisiji za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima u Zvorniku fotografisali testove na kojima su bili zaokruženi tačni odgovori ili bi se kandidati samo potpisali na testove koji bi se naknadno popunili sa tačnim odgovorima. Cena ovakvog načina polaganja testova kretala se od 300 do 500 evra.

Ovo poslednje, stavljeno je na teret osumnjičenom diplomiranom saobraćajnom inženjeru Miroslavu Grujičiću uhapšenom u akciji „Alter ego“ koji je ujedno u kumovskim vezama sa osumnjičenim organizatorom grupe Daliborom Krunićem, vlasnikom auto-škole u Zvorniku.

Grujičić je kao službena osoba i član Komisije za polaganje testova, navodno iskorištavao svoj službeni položaj i ovlaštenja i pomagao kandidatima Krunića, iako oni nisu imali potrebno znanje da bi položili test.

U Udruženju auto-škola RS upozoravaju da je Ispitni centar u Zvorniku bio kap u moru nezakonitih radnji kada je u pitanju polaganje vozačkih ispita u Srpskoj.

– Ono što se radilo u Zvorniku ništa je naspram onoga šta se radi već godinama u ostalim Ispitnim centrima u Srpskoj – tvrdi Zdravko Ivić, predsednik Udruženja auto-škola RS koji godinama upozorava na nezakonite radnje kada je u pitanju polaganje vozačkih ispita.

Dodaje kako je sva nadležnost po pitanju ispitnih komisija i rada auto-škola na Zavodu za obrazovanje odraslih RS.

U opisu poslova na sajtu Zavoda tako se pored ostalog, navodi da vrše organizovanje i polaganje vozačkog i instruktorskog ispita i ispita za dodelu licenci, izdaju dozvole za instruktora vožnje i licence, te obavljaju kontrolu i nadzor nad sprovođenjem obuke i ispita za vozače.

Podsetimo, kao vođu kriminalne grupe u Ispitnom centru u Zvorniku, Republičko tužilaštvo označilo je Dalibora Krunića, vlasnika auto-škole “Dado” u Zvorniku.

Krunić se tereti da je kao vlasnik auto-škole i instruktor vožnje organizovao, dogovarao i planirao sa ostalim osumnjičenima način na koji će kandidati za novac polagati vozački ispit suprotno odredbama Pravilnika.

Sa osumnjičenim Branislavom Cvjetkovićem tereti se da je dogovorio da se više kandidata koji nisu bili sa područja Osmaka fiktivno prijavi na adresu u ovom mestu. Krunić je organizovao i nabavljanje lekarskih uverenja, kao i uverenja o položenom ispitu iz prve pomoći.

Osumnjičena je i šefica Upravno-pravnog odeljenja Policijske uprave u Zvorniku Milijana Pepić, koja je ujedno bila i sekretar Komisije za polaganje vozačkih ispita.

Ona je prema dosadašnjim rezultatima istrage navodno, pribavila sebi novčanu korist, tako što je informacije o vremenu polaganja praktičnog dela testa upravljanja vozilom i informacije o tome ko je određen za ispitivača, prosleđivala Kruniću.

On je nakon dobijenih informacija odlučivao da li će svog kandidata prijaviti za polaganje vozačkog ispita kod tog ispitivača ili će čekati sledeću povoljnu priliku.

Ostali osumnjičeni Dragan Stjepanović iz Zvornika, Branislav Pisić, vozač instruktor, Ivan Lukić republički saobraćajni inspektor, te Miroslav Grujičić bili su članovi komisija za polaganje vozačkih ispita i testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja.

Osumnjičeni Mirko Stojanović kojem je takođe određen jednomesečeni pritvor, vlasnik je auto škole “Omega 1” u Bratuncu.

Svi oni, prema navodima Tužilaštva, bili su deo kriminalne organizacije koja je stotinama kandidata omogućila sticanje vozačkih dozvola, a da se nisu fizički pojavili niti na lekarskom pregledu, niti na teorijskoj i praktičnoj obuci.

Dobijali dozvolu preko noći

Osumnjičeni organizator Dalibor Krunić iz Zvornika tereti se da je jednoj porodici iz Tuzle sredio polaganje vozačkog ispita za 1.000 evra.

Otac, majka i njihova deca tako su preko noći završili obuku i dobili vozačke dozvole u ruke, a da se fizički nisu ni pojavili na testiranjima.

Posledice ovakvo načina rada, već su vidljive, jer je na društvenim mrežama objavljeno i nekoliko snimaka, među kojima i oni uznemirujući na kojima se jasno vidi da članovi ove porodice tokom vožnje automobila krše osnovne saobraćajne propise čime bi mogli ozbiljno ugroziti živote drugih učesnika u saobraćaju.

Na jednom snimku je tako objavljena vožnja uz glasnu muziku u noćnim satima u kojima vozač u krivini prelazi u suprotnu kolovoznu traku.

(Blic)

BONUS VIDEO: AKCIJA ARMAGEDON, UHAPŠENI PEDOFILI: Mamili decu preko Fejsbuka i Instagrama, zaplenjeni računari

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija