ŠMIT SRBE UPOREDIO S MAJMUNIMA! Iz Srpske apeluju na Nemačku da ga povuku što pre

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 09. 2023. u 11:26

VISOKI predstavnik u Bosni i Hercegovni, kojeg Republika Srpska ne priznaje Kristijan Šmit u poslednjem nastupu izjavio je da su političari u BiH "očigledno izgubili nit" i ocenio da je stanje zbog osporavanja njegovog diplomatskog statusa "kao da majmuni nastupaju u cirkusu". Uz to je dodao da ima podršku građana Srpske za sve što radi?!

ШМИТ СРБЕ УПОРЕДИО С МАЈМУНИМА! Из Српске апелују на Немачку да га повуку што пре

PROVOCIRA Kristijan Šmit foto OHR

Nakon što je Banjaluka odlučno zatražila istragu o tome ko mu je dodelio diplomatsku akreditaciju i na osnovu čega boravi u BiH, pošto je u Sarajevo došao bez saglasnosti Saveta bezbednosti un, Nemac se sve češće pojavljuje u sarajevskim medijima i ne bira reči kada govori o Republici Srpskoj, pa i o BiH.

Iz Banjaluke uzvraćaju - time što je uporedio situaciju u RS i BiH sa cirkusom i majmunima, samo je dokazao da je politički klovn.

- Kod nas Srba se kaže - sa gospodom gospodski, sa fukarama fukarski! Većeg cirkuzanta i političkog majmuna neće zapamtiti ovi balkanski prostori. Prepoznatljiva je ta nacistička klica u turisti Šmitu, koji jasno pokazuje da ne preza ni od čega, pa javno vređa i ugnjetava srpski narod i Republiku Srpsku - kaže, za "Novosti", Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH.

Ona smatra da Šmit više ne može da kontroliše histeriju i mržnju prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, što potvrđuju i njegovi svakodnevni medijski istupi zahvaljujući kojima sve više razotkriva svoje pravo lice i tone u sopstveno blato:

- Ponaša se kao ranjena zver, jer niko nije hteo da ga primi u Banjaluci, čak ni opozicija na koju je računao, pa sad širi laži po federalnim medijima o navodnoj podršci srpskog naroda. Uvideo je turista koliko ga podržava srpski narod, te je morao krišom da dođe u RS i da se što pre dočepa sarajevske sećije.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić kaže da Šmitu nije mesto u BiH nakon izjave da političari nastupaju "kao majmuni u cirkusu":

- Još jednom apelujem da ga Nemačka, koju poštujemo i uvažavamo, što pre povuče ako već nema nameru sam da ode. Ukoliko je zaista dao takvu izjavu - da političare iz Republike Srpske doživljava kao majmune - onda zaista ne znam koji će majmun sesti s njim da razgovara, i to ne kao sa visokim predstavnikom, jer on to nije, nego kao sa diplomatom jedne moćne zemlje.

Bivši ambasador SRJ i Srbije pri UN Branko Branković kaže da je Šmit glavni klovn u cirkusu koji pominje. Branković je za Srnu rekao da bi Šmitu bilo pametnije da se povuče iz BiH jer nije legitimno akreditovan za visokog predstavnika, a da bi trebalo proveriti da li ima pasoš UN ili samo Nemačke:

- Ako ima pasoš UN, onda treba generalnom sekretaru UN uložiti protest, pošto on nema prava na taj dokument, jer ga nije prihvatio Savet bezbednosti. Ako ima nemački pasoš, postavlja se pitanje ko mu je dao vizu da dođe i otvori kancelariju da može da radi nešto što je potpuno nelegalno. Po mom mišljenju, on bi za taj posao trebalo da bude uhapšen i najuren iz BiH.

Pisao Željki zbog granica

ŠMIT je uputio pismo Željki Cvijanović, srpskom članu Predsedništva BiH, u kojem je naveo da je "neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podele". Naveo je da "međuentitetska linija nije državna granica, već linija razgraničenja između RS i Federacije BiH".

S druge strane, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić kaže da granica postoji:

- Reč granica se ne može zameniti deminutivom. Granica između RS i FBiH postoji, ona jeste administrativna, ali je granica između entiteta, radi vršenja njihovih nadležnosti i nadležnosti institucija BiH. Ono što piše u Ustavu BiH ne može se drugačije čitati.

Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža kaže da je mnogo faktora koji bacaju sumnju na regularnost boravka Šmita u BiH, te da je prilikom njegovog dolaska proceduru sprovelo Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara, a ne Predsedništvo BiH, kako pokušava da se dezinformiše javnost. On ističe da zbog nedovoljnog broja informacija nije moguće tačno utvrditi kako je tekla procedura, ali smatra da je diplomatska nota upućena u Ministarstvo inostranih poslova iz OHR, "zbog čega je na njima i velika odgovornost jer ne postoji relevantna odluka u Savetu bezbednosti UN".

On je istakao da nije moguće akreditovati stranog diplomatu bez odluke zemlje iz koje dolazi ili međunarodne institucije zadužene za imenovanje:

- To je kao kada bi neka ambasada u Nemačkoj na svoju ruku poslala notu za diplomatu prema Ministarstvu inostranih poslova, a da taj diplomata nema relevantnu odluku o imenovanju u svojoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu